Usvojeno u Domu naroda

Usvojene izmjene i dopune zakona koje idu na ruku Primorcu

Dom naroda PS BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o BHANSA-i, na čijem čelu već drugi petogodišnji mandat se nalazi Davorin Primorac, zet lidera HDZ-a Dragana Čovića.
Vijesti / Flash | 31. 01. 2024. u 17:29 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je danas, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH.

Tehnička priroda

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto izjavio je da je većina izmjena tehničke prirode, te da ima nekih suštinskih izmjena. Naveo je da Agencija BHANSA ima svoj zakon od 2008. godine te da su bile potrebne izmjene kako bi se prilagodilo nekim stvarima koje su se dogodile u međuvremenu.

Izaslanik Džemal Smajić kazao je tom prilikom da ovo nisu uopće jednostavne i nevažne izmjene i dopune zakona. Ocijenio je kako se radi se o vrlo važnim izmjenama.

''Predloženim izmjenama i dopunama ukidaju se ograničenja o dozvoljenom broju mandata za članove Agencije i za članove uprave, odnosno za direktora i za zamjenike direktora. Važećim odredbama zakona dozvoljena su samo dva mandata'', kazao je Smajić.

Naveo je da se predloženim ovim hitnim izmjenama i dopunama uvodi  mogućnost višestrukih mandata, više od dva mandata, ili se otvara mogućnost da neka osoba bude doživotno direktor ili zamjenik direktora ili član Vijeća Agencije.

Deveta godina Primorca

Inače, na čelu Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine ( BHANSA) već drugi petogodišnji mandat nalazi se Davorin Primorac, zet lidera HDZ-a Dragana Čovića. Primorac je na čelu BHANSA-a 9 godina, a po dosadašnjem zakonu mogao je biti ukupno deset godina.

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) predložila je u studenom prošle godine izmjene zakona po kojim bi bilo ukinuto ograničenje broja mandata na koje ista osoba može biti imenovana za direktora i zamjenika direktora ove agencije. Isto su predložili i za članove Vijeća BHANSA-e.

Po sadašnjem zakonu član Uprave BHANSA-e imenuje se na pet godina, a član Vijeća na četiri, s mogućnošću samo još jednog ponovnog imenovanja.

Po novim izmjenama ovog zakona, broj mandata nije ograničen.

Nije uredu

Predsjedavajući Doma Kemal Ademović iznio je neke argumenata protiv ovog zakona.

''Članom 7 je navedeno da članovi uprave mandat mogu obnavljati neograničeno. Ured za zakonodavstvo je rekao da ovo nije u redu. Zakon o državnoj službi ne dozvoljava neograničen mandat. Iz tog razloga predlažem da ovaj zakon razmatramo u skraćenoj proceduri, da bi se ovi navodi koje ja imam mogli podrobnije kroz komisije razmatrati'', kazao je Ademović.

Naglašavajući važnost kontrole zračnog prostora Edin Forto dodao je da je usklađeno zakonodavstvo i uspostavljene posebne direktive Europske unije vezane za kontrolu zračnog prostora što se ovim zakonom usklađuje.

Prilagođavaje tržištu

Ujedno se dopunjuju djelatnosti koje nisu uopće postojale kada je uspostavljena Agencija. Također, naveo je Forto, pojavila se potreba da se formiraju gospodarska društva, odnosno da Agencija može formirati svoja gospodarska društva. Naglasio je da je to suštinski praksa, dodajući da je velika potreba za kontrolorima leta i da se agencije prilagođavaju tržištu.

''Naša agencija će po prvi put obučiti naše kontrolore leta, koji će ostati u našoj agenciji. S ovom mogućnosti otvaranja privatnih društava, što bi onda uskladili sa zakonom da možemo proizvoditi kadar i za ostale agencije, točnije i za europsko i svjetsko tržište, što mislim da je dobra šansa za BiH i za ovu samu agenciju'' rekao je  Forto.

Još jedna bitna izmjena u ovom zakonu, koja je problematizirana i na sjednici Doma naroda PSBiH jeste činjenica da se povećavaju sredstva koje može uprava da raspolaže prije nego što odluka ide na sedmočlano vijeće agencije. Napomenuo je da se ne proširuju nikakve ovlasti, nego upravi na ovaj način omogućava operativnost.

Kopirati
Drag cursor here to close