Očekivanja

HNŽ i HBŽ godinu dana bez vlasti - HBŽ očekuje Vladu do kraja godine

Nijedna stranka nije željela govoriti o potencijalnim ministarskim pozicijama koje priželjkuju, no ističu kako očekuju da će nova Vlada biti formirana najkasnije do konca godine.
Vijesti / Politika | 01. 10. 2023. u 21:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz Hercegovačko-neretvansku i Hercegbosanska županija praktično je već godinu bez nove Vlade.

U HBŽ-u prije nekoliko dana imenovan je novi-stari mandatar, Ivan Vukadin, iz Hrvatskog nacionalnog pomaka, nakon što je HNP potpisao koaliciju s HDZ-om 1990. Pregovori za sastavljanje nove Vlade su intenzivirani, no nitko točno ne zna kada će priča o formiranju nove Vlade u toj županiji biti završena.

Za formiranje Vlasti u HBŽ potrebna je dvotrećinska većina, odnosno 17 mandata. Za sada je jedino izvjesno da će izvršnu vlasti činiti koalicija Hrvatskog nacionalnog pomaka i HDZ-a 1990, piše BHRT.

Video: Vlada HBŽ do kraja godine

HNP i HDZ 1990 zajedno imaju 9 mandata, a s dosadašnjom koalicijom u Skupštini 14, čije će odnose, kažu redefinirati. Predsjednik HNP-a kaže kako su sve opcije otvorene i da se razgovara sa svim strankama, njih ukupno 10 koliko ih je ušlo u Županijsku skupštinu - HDZ BiH s 5, SDP, SDA, SNSD i HNL s 2, te HRS, Srpska sloga i Srpsko jedinstvo s po jednim zastupnikom.

"Ti razgovori ne mogu ići tako brzo, jer je ovo županija s posebnim ovlastima. Treba nam 17 ruku, odnosno 2/3 za sastavljanje Vlade, i moramo ispoštivati ustavne kategorije koje su propisane Ustavom HBŽ-a, a to je da tri ministarstva pripadaju kolegama iz reda Srpskog naroda, a jedno ministarstvo iz reda Bošnjačkog naroda. Moramo zadovoljiti sve nacionalne klubove u Skupštini da nemamo povlačenje vitalnog nacionalno interesa, i to je malo veći problem za složiti i za to treba više vremena'', rekao je Ivan Vukadin.

"Naša koalicija iz prošlog saziva ima 14 ruku u Skupštini. Potrebne su još tri da bi se formirala nova vlada, tako da ćemo najprije pokušati s većim strankama jer je to puno jednostavnije, s HDZ BiH i vjerojatno s HNL-om. Ako to ne uspije onda idemo pregovarati s manjim strankama i pojedincima koji su napustili određene stranke'', rekao je Jozo Ćosić predsjedavajući Skupštine HBŽ-a.

HDZ BiH, koji u prošloj Vladi nije sudjelovao u Vlasti nakon što je 6 zastupnika istupilo iz te stranke i osnovalo HNP na čelu s Ivanom Vukadinom, ovaj put se vidi u vladajućoj većini. Trenutno umjesto 5, imaju 4 zastupnika u Skupštini, nakon što je jedna zastupnica nedavno napustila stranku. U HDZ-u opovrgavaju medijske napise da se ta stranka raspada u toj županiji.

"Ja sam uvjeren kad je u pitanju stabilnost HDZ-a i svi ti navodi nemaju nikakvog utemeljenja, a rekao sam odlazak jedne zastupnice iz skupštine iz reda HDZ-a nije nešto što bi trebalo i sto će biti bilo kakav uvjet za pregovore i snagu HDZ'', rekao je Dragan Konta, predsjednik KO HDZ BiH.

Nijedna stranka nije željela govoriti o potencijalnim ministarskim pozicijama koje priželjkuju, no ističu kako očekuju da će nova Vlada biti formirana najkasnije do konca godine. Podsjetimo, prošli put se na novu Vlast u Herceg-bosanskoj županiji čekalo dvije godine, a u vlasti nisu sudjelovali HDZ BiH i SNSD, dvije dominantne hrvatske i srpske političke stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close