Čeka se na pregovore

VIDEO | Tko će i kada formirati novu Vladu HNŽ?

Kada će nova Vlada u HNŽ-u biti formirana, trenutno nitko ne zna.
Vijesti / Politika | 18. 04. 2023. u 07:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznato je da formiranje Vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) već godinama ovisi o formiranju vlasti na razini Federacije BiH. Izvjesno je da će tako biti i ovaj put. U stranačkim pregovorima trenutno je zatišje. No, kažu da će se razgovori intenzivirati od idućeg tjedna.

U HDZ-u BiH kažu kako se čeka rasplet situacije na federalnoj razini, ali da bi se stranački pregovori oko formiranja vlasti u HNŽ-u trebali intenzivirati idući tjedan, javlja BHRT.

Otvorene sve opcije

Za HDZ su sve opcije otvorene, participiranje i s SDA, ali i s SDP-om sukladno dogovoru "osmorke", ali to bi zahtijevalo ulazak još drugih stranaka.

Stjepan Bošković, predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH HNŽ, kaže: "Postoje tu dva načina rješenja i oba su izvjesna, i onog trenutka ako se riješi Federalna vlada i poslije ovih blagdana, koji nam slijede i koji su bili, ja se nadam da bi mi aktivno krenuli s ovim dogovorima i vjerojatno i formirali buduću vladu naše županije".

Uz HNŽ se uvijek vezivala i uspostava vlasti u Srednjobosanskoj županiji i upravo su ove dvije županije, za hercegovački SDA slika Federacije BiH.

Džafer Alić, zamjenik predsjednika Skupštine HNŽ (SDA), ističe: "Oni su zaista Federacija u malom, i principi koji su uspostavljeni da se u Srednjobosanskom kantonu bez SDA ne može formirati vlast, u Hercegovačko-neretvanskom bez HDZ-a bi trebali biti jasna poruka da ni na Federaciji ne radimo ništa suprotno tome".

Anel Kljako iz Kantonalnog odbora NES-a BiH, kaže: "Devedeset devet posto slučajeva vlada u ovom kantonu prati vladu Federacije BiH, ima kapacitet da se formira vlast i bez SDA, a ima mogućnost i da SDA participira. Što će se događati, zaista ne bih nagađao".

Pregovori se nastavljaju

Početak travnja je bio krajnji rok za formiranje nove Federalne vlade. Dok se to ne dogodi, i Hercegovačko-neretvanska županija je na čekanju, mnogi će reći bez ikakvog valjanog razloga.

"Ono što kaže matematika ovdje je da su HDZ i SDA nekako najbliži partneri i nema nikakvih razloga da se to ne dogodi i uspostavi nova vlast. Jednostavno je moralo davno sve to da se završi, nije bilo nikakvog razloga da do Nove godine nismo imali nove vlade, unutar županije", ističe novinar Zoran Krešić.

Kada će nova Vlada u HNŽ-u biti formirana, trenutno nitko ne zna. Jedino je sigurno da idući tjedan počinju pregovori stranaka koje će participirati u županijskoj vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close