Čekamo rezultate

Ispit za vladajuću koaliciju: Može li se nešto uraditi bez blokada

Tri mjeseca rada Vijeća ministara donijelo je podjele resora i imenovanja čelnika državnih agencija.
Vijesti / Politika | 04. 05. 2023. u 07:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktualni saziv Vijeća ministra Bosne i Hercegovine formiran je u rekordnom roku. Uz sav optimizam i želju za kompromisom, realnost je kako je pred ministrima iz dana u dan neka nova tema i problem koji bi mogao poremetiti odnose.

Prva tri mjeseca njihovog rada, kažu analitičari, pokazatelj su zahlađenja prisnog odnosa HDZ-a i SNSD-a, a za dalje ispit za vladajuću koaliciju može li se nešto uraditi bez blokada?

Tri mjeseca rada Vijeća ministara donijelo je podjele resora i imenovanja čelnika državnih agencija, javlja BHRT.

Prvi problem

Prvi problem izgradnja plinovoda istočne interkonekcije. Simptomatičan signal jeste i nepojavljivanje Milorada Dodika, lidera SNSD-a, na sajmu u Mostaru. Ne želi kaže za isti sto sa Christianom Schmidtom ili zahlađuju odnosi starih koalicijskih partnera? Dodik svoj nedolazak opravdava kako ne želi kvariti idilu razgovora na relaciji Schmidt-Konaković, te nametnuo novu tezu pitanja izmjena izbornog zakona BiH.

''Ono što je danas moglo da se vidi, Konaković je s HDZ-om postigao dogovor o Izbornom zakonu i to je dobro. Nadam se da će taj dogovor biti održiv. Vidjet ćemo'', naveo je Dodik.

Nije dugo čekao na odgovor ministra Konakovića. Ministar navodi da se Dodik priključio izmišljotinama iz kuhinje SDA i DF-a. Poručivši da reforme Ustava BiH u dijelu izbornog zakonodavstva nema bez ruku ostalih stranaka.

''Jasno smo rekli svoje stavove i prioritete, al’ nikad nismo dogovorili detalje sa bilo kim. Treba nam zakon koji će Srbima iz Federacije BiH, Bošnjacima i Hrvatima iz Republike Srpske, a i svim građanima na prostoru cijele BiH omogućiti kandidovanje za Predsjedništvo BiH'', naveo je Konaković.

HDZ BiH optimističan

Partner, lider HDZ-a BIH, optimistično tvrdi Vijeće ministra će sve zaostatke završiti u sljedećih deset dana i krenuti sa potpuno novim programom rada - usvajanjem zakona koji su dugo na čekanju.

''Nećemo upasti u zamku da na jedan nabačeni spin. Ja sam siguran da ćemo mi vrlo dobro surađivati i dalje, probleme u hodu rješeavati, i da to na nikakv način neće uticati na razinu izvršne i zaonodavne valsti an državnom nivou'', navodi Dragan Čović.

Ranije je Konaković rekao da postoji dogovor kako će bošnjački ministri podržati istočnu interkonekciju, a ostali će dati podršku zakonsim rješenjema koji se već godinama na čekanju.

''Sljedeći put ne bude li na sjednici Vijeća ministra naši će ljudi procijeniti na koji način i kako će radiit u savjetu ministra, procijeniti'', poručio je, pak, Dodik.

A procjena je i ta da će prvih 100 dana funkcioniranja Vijeća ministra ujedno biti i ispit za vladajuću koaliciju, da li pravdavaju epitet ekspresne vlade samo u podjeli fotelja ili ispunjenja obećanja? Ili će kao i do sada pod krinkom ekonomskih projekata pravdati bojkot i nedolazak na sjednice?

Blokade pred nama?

''Ovdje se ne može govoriti o blokadi Vijeća ministra ne postoji, ovdje se može govoriti da ukoliko neko ne želi da podrži istočnu interkonekciju o blokadi ekonosmkog razvoja'', navodi Nenad Nešić, ministar sigurnosti.

Generalna ocjena analitičara jeste da su prethodnih mjeseci intenzivirane međunarodne posjete, da je došlo do zahlađenja prisnog odnosa lidera HDZ-a i SNSD-a, ali i da politike ucjena i blokada nisu zaboravljene.

"Vijeće nije organ sa toliko ovlašćenja i moći da bi moglo da razrješi sporove stranaka iz kojih su došli njihovi ministri porblemi i najva blokada moraju da s erješavaju na širem planu, to su porblemi stranaka, ne ministara'', navodi politički analitičar Milan Sitarski.

"Nastavilo se Vijeće ministra ponašati po dobrom starom oprobanom receptu a to su politike ucjenjivanja, vrtimo se u krug, najavljuju se blokade'', dodaje Tanja Topić, politička analitičarka.

A dani pred nama bit će pokazatelj da li slijede blokade, privremene ili trajne?

Kopirati
Drag cursor here to close