Pozivaju institucije na djelovanje

Mirnes Ajanović prijavio Daria Kordića za izazivanje mržnje, reagirao i Lendo

Stanovnici BiH u godinu dana popiju lijekova koje su platili blizu milijardu KM
Vijesti / Politika | 11. 06. 2023. u 11:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mirnes Ajanović dostavio Tužiteljstvu BiH prijavu protiv Daria Kordića i drugih osoba zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima - i zatražio određivanje pritvora

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović dostavio je Tužiteljstvu BiH prijavu protiv osuđenog ratnog zločinca Daria Kordića i drugih osoba zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima iz člana 145a stav (1), (3), (5) i (6) Krivičnog zakona BiH, za što je određena zatvorska kazna od najmanje tri godine.

Kršenje zakona i ženevske konvencije

''Dario Kordić je na javnom mjestu, kako je to prezentirano u snimku objavljenom na društvenim mrežama, izjavio: ''Pitao me naš prijatelj sa sjevera Hrvatske, naše integralne, je li vrijedilo zatvora, je li vrijedilo rata. Ja sam mu rekao: Sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio, svaka je sekunda vrijedila'', dok su ostale osobe sudjelovale u izvršenju kaznenog djela sramnim aplaudiranjem. Ratni zločinac Dario Kordić javno je izjavio da bi ponovio monstruozne ratne zločine nad ubijenom bošnjačkom djecom i civilima u Ahmićima, radi čega je zbog kršenja zakona ili običaja ratovanja, teških kršenja Ženevskih konvencija, te progona na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubojstava, nehumanih djela te zatvaranja kao djela zločina protiv čovječnosti pravosnažno osuđen od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju na 25 godina zatvora, što obavezuje Tužiteljstvo BiH da na osnovu člana 132. stav (1) točka d) Zakona o krivičnom postupku BiH zatraži od Suda BiH određivanje pritvora Dariu Kordiću, jer bi zadržavanje na slobodi rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda a na osnovu reakcija građana na društvenim mrežama i medijima'', navodi se u priopćenju BOSS-a.

Lendo poziva institucije na reakciju

''Snimka ratnog zločinca Daria Kordića na kojem govori da bi ponovio sve ono što je radio tijekom rata, a zbog čega ga je Haški tribunal osudio na 25 godina zatvora, potvrđuje ne samo da Kordić nije rehabilitiran već da se ponosi svojim zločinima i da ih je spreman ponoviti'', upozorio je u saopćenju za javnost potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

S obzirom na izrečene prijetnje, Lendo poziva nadležne pravosudne institucije da hitno procesuiraju i najoštrije sankcioniraju Kordića.

Objavljeni snimak također ukazuje na, kako navodi Lendo, prijeku potrebu da se institucije i društvo u cjelini suštinski suoči s ideologijama poput one čiji je Kordić nositelj, a koje su, očigledno, još uvijek itekako žive i predstavljaju prijetnju miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regionu.

Traži kooridinarnu akciju

''Nažalost, umjesto da oštro osude i marginaliziraju političke snage koje afirmiraju Kordićevo naslijeđe i amnestiraju ga od njegovih zločina, stranke tzv. 'Trojke' ih jačaju, te čak nagrađuju pozicijama one dužnosnike koji su dočekivali Kordića po izlasku iz zatvora. Cijenu takve kratkovidosti, indolentnosti i podređenosti društvenih interesa njihovim pozicijama u vlasti plaćaju građani i buduće generacije'', smatra Lendo.

Kako je naveo, umjesto podilaženja retrogradnim snagama, poziva pravosudne institucije, domaće političke aktere i partnere iz međunarodne zajednice na zajedničku koordiniranu akciju kojom će se konačno premašiti naslijeđe rata, savladati ideologije koje i danas prijete novim sukobima i omogućiti svim građanima BiH mirnu i stabilnu budućnost u prosperitetnoj državi, priopćeno je iz kabineta potpredsjednika FBiH Refika Lende.

Kopirati
Drag cursor here to close