Ponovio bi sve

Komšić o izjavi Daria Kordića: Zločinci spremni da ponove svoje zločine u ime svojih naroda

''Iako više nema niti JNA, niti predsjednika Srbije i Hrvatske Slobodana Milosevića i Franje Tuđmana, zatvoren je Dretelj, Heliodrom i Omarska, nema neprijateljskih vojnih jedinica na granicama BiH, a nema ih ni u BiH, gotovo sve je ostalo isto''
Vijesti / Flash | 11. 06. 2023. u 15:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je u javnosti objavljena snimka na kojoj Dario Kordić, odgovoran za ubojstva Bošnjaka u Ahmićima, govori kako bi ponovio sve što je uradio u ratu, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da ova njegova izjava govori o tome da sve što je do sada urađeno na eliminaciji zla nije dalo rezultat.

''Iako više nema niti JNA, niti predsjednika Srbije i Hrvatske Slobodana Milosevića i Franje Tuđmana, zatvoren je Dretelj, Heliodrom i Omarska, nema neprijateljskih vojnih jedinica na granicama BiH, a nema ih ni u BiH, gotovo sve je ostalo isto u smislu odnosa i planova. Isti planovi, iste prijetnje, iste izjave, isto ponašanje međunarodne zajednice, isti naivci u Sarajevu'', kazao je Komšić.

Ističe u priopćenju za javnost da tome nije pomogao niti Washingtonski sporazum, niti Daytonski, nije pomogao Haag ni njegova tužiteljstva i sudovi jer su zločinci spremni da ponove svoje zločine u ime svojih naroda, ideja, velikodržavnih planova, u ime samog zla. 

''Milijuni i milijuni dolara, KM, eura, potrošeni su na instaliranje 'lažne političke korektnosti', na nove 'Yutele', potrošenih na 'kulturu zatvaranja očiju i prešučivanja istine', s nadom da će se sve samo od sebe riješiti. Ništa nije dalo rezultata'', kaže Komšić.

Napominje da bi Kordić i drugi sve uradili ponovo i vrijeme potrošili na isti način, ali i dalje ne postoji razumijevanje u čemu je zapravo suština problema.

''Sve dok ovakvi ljudi bivaju slavljeni kao rehabilitirani nacionalni heroji, ne više od samog Čovića, HDZ-a, Bradare, Vlaisavljević, nego i od 'običnog' puka (isto vazi za sve ostale zločince i sve ostale pučane), moramo se pomiriti s tim da je zlo među nama. Sve što je do sada urađeno na eliminaciji tog zla, nije dalo rezultat. Ili ga možda nismo ni tražili, lažući i sebe i druge'', naveo je Komšić u saopćenju.

Kordića je Haški tribunal osudio na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina, uključujući i onaj u selu Ahmići, kada su jedinice HVO-a pod njegovom komandom ubile 116 civila, među kojima je bilo i 11 djece.

Zbog Daria Kordića oglasio se i Nikšić

Dario Kordić je osuđeni ratni zločinac, odgovoran za ubojstvo 116 osoba, a među njima i 11 djece. To je zločin koji nema opravdanje, kao i svi drugi ratni zločini, poručio je danas premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Ističe da Kordićeva izjava koja se pojavila u javnosti dokazuje da je veličanje, branjenje i negiranje ratnih zločina neprihvatljivo u bilo kojem obliku.

''Ratni zločinci su najgora vrsta ljudi. To su oni koji ratni vihor koriste za iživljavanje na nejači, ženama, starcima, civilima uopće. Oni su dakle i najveće kukavice ratova. Jedino ispravno bi bilo da njemu, svim ostalim ratnim zločincima i onima koji ih veličaju, ne dajemo prostor da šire svoje bolesne ideje. Njihove izjave nisu vrijedne komentara. Veličanje zločinaca je krivično djelo'', podvukao je Nikšić.

Ovo je, kako je rekao, samo još jedan dokaz da kao društvo trebamo ojačati u spoznaji da se moramo ograditi od svih zločinaca. Nažalost, smatra on, u BiH je mali broj onih koji su spremni suočiti se sa zločinima u vlastitim redovima.

''Bosni i Hercegovini treba sistematičan pristup u njegovanju kulture sjećanja, educiranje o uzrocima i posljedicama ratnih zločina i kompenzacija za žrtve, u mjeri u kojoj je ona uopće moguća. Kultura populizma i verbalnog patriotizma koji počinje i završava na riječima ne pomaže. Istinski patriotizam je rad na jačanju države i njenih institucija, protiv kojih su se ratni zločinci borili. Trebamo raditi na razvijanju svijesti da su zločinci svojim djelima zlo nanosili svima, prije svega samim žrtvama, koje zaslužuju naše vječno sjećanje, ali dugoročno i onim na koje su se u činjenju zla pozivali'', naglasio je premijer Nikšić.

Na svom službenom Facebook profilu, poručio da moramo graditi Bosnu i Hercegovinu u kojoj nijedan zločinac nije dobrodošao niti slavljen, u kojoj samo svakoj žrtvi pripada sjećanje i počast.

''Koristim ovu priliku da kao čovjek, suprug, otac, djed, pa na kraju i kao političar uputim apel svim pravosudnim institucijama da što prije završe procesuiranje osoba optuženih za ratni zločin, posebno onih koji su odgovorni za smrt naše djece. Izricanjem presuda za svaki zločin uspostavili bismo jače temelje za vraćanje povjerenja i za bolju zajedničku budućnost. Nijedan zločin nema opravdanje, nijedna presuda ne smije biti negirana, nijedna žrtva zaboravljena'', zaključio je federalni premijer.

Kopirati
Drag cursor here to close