Ide na usuglašavanje

Usvojeni prijedlozi izmjena Zakona o VSTV-u

Predsjedatelj Doma, Denis Zvizdić je rekao da će ovaj zakon biti upućen na dodatno usuglašavanje radi nedostatka entitetske većine.
Vijesti / Flash | 03. 02. 2022. u 16:36 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine (PD PBiH) usvojio je u prvom čitanju Prijedlog izmjena i dopuna zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV), koji je predložilo Vijeće ministara BiH. Kod glasovanja su bili suzdržani zastupnici iz Republike Srpske, koji su većim dijelom bojkotovali sjednicu.

Predsjedatelj Doma, Denis Zvizdić je rekao da će ovaj zakon biti upućen na dodatno usuglašavanje radi nedostatka entitetske većine.

Poslovnikom o radu Parlamenta BiH je definirano da ''ako većina glasova ne sadrži jednu trećinu glasova s teritorije svakog entiteta, kolegij (Zastupničkog doma Parlamenta BiH) će nastojati, radeći kao komisija, u roku od tri dana, postići suglasnost. Ako predsjedatelj i zamjenici predsjedatelja postignu suglasnost, relevantna odluka Doma smatra se usvojenom, a Dom se o tome obavještava na odgovarajući način. Suglasnost se postiže konsenzusom predsjedatelja i dva zamjenika predsjedatelja.''

Nema entitetske većine

U današnjem radu Parlamenta BiH za glasovanje na većini točaka nije bilo enitetske, ali je bilo opće većine. Vrlo rijetko se dešava da se članovi Kolegija Predstavničkog doma PBiH postignu saglasnost na konsultacijama i da zakon bude usvojen, kaže zastupnik Naše stranke Damir Arnaut.

''Od Daytona do danas se nije dogodilo više od pet puta. Ako njih troje ne postignu suglasnost zakon se vraća u Dom. Opet je neophodno da ponovo dobije opću većinu, a ovaj put se gleda da li je dvije trećine ili više zastupnika bilo protiv. Dakle u prvom krugu treba pet glasova za iz RS-a, a u drugom krugu ne smije biti deset protiv'', pojašanjava Arnaut za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Pravilnikom je definirano da ''ako kolegij(…)postigne suglasnost novim rješenjem koje nije bilo predmet glasanja u Domu, odluku donosi većina od ukupnog broja zastupnika ili izaslanika koji su prisutni i koji glasaju, uz uvjet da glasovi protiv ne sadrže dvije trećine ili više zastupnika ili izaslanika izabranih iz svakog entiteta.''

Zastupnik Saša Magazinović iz Socijaldemokratske partije (SDP) kaže da ''oporba iz RS-a bude glasala za ovaj zakon u drugom krugu da će on biti svojen.''

Oporba i Inzkova odluka

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović kaže da moraju vidjeti o čemu se konkretno radi, te će oporba u RS-u imati konkretan stav nakon što dobiju nazad zakon.

''Opozicija ne sudjeluje u donošenju odluka dok se ne riješi nametnuta Inzkova odluka. Vidjet ćemo do sljedeće sjednice šta će se desiti. Da li će se riješiti pitanje Inzkovog zakona ili će ostati ovako. Vidjet ćemo šta znači za dalje sudjelovanje u radu'', kaže za BIRN Borenović, te dodaje da nije bilo razgovora sa drugim strankama oporbe u Federaciji kada je riječ o ovom zakonu.

Vijeće ministara BiH je sredinom lipnja prošle godine usvojilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u, o čemu je BIRN ranije pisao.

Prijedlogom zakona uređena su pitanja koja je potrebno hitno riješiti kako bi se poboljšao integritet i omogućilo učinkovitije i transparentnije funkcioniranje pravosuđa i VSTV-a, a što je jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Tada je nakon usvajanja zakona na sjednici Vijeća ministara navedeno kako su ovim zakonom riješena pitanja popout sukob interesa članova VSTV-a. Osim toga zakon regulira i izvještaje o imovini sudija i tužitelja, što uključuje i same članove VSTV-a te njihova provjera, osnivanje Jedinice za integritet unutar Tajništva VSTV-a, pravni lijekovi protiv odluka o imenovanju i pojedine izmjene i dopune u vezi sa disciplinskim prekršajima i disciplinskim postupcima koji se vode protiv sudija i tužitelja.

Kopirati
Drag cursor here to close