Sastao se sa Komaricom

Schmidt stigao u Banja Luku - nije uhićen

Schmidt je stigao u Banja Luku, a unatoč najavama Milorada Dodika, nije uhićen.
Vijesti / Politika | 17. 09. 2023. u 20:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik Bosne i Hercegovine Christian Schmidt ipak je otišao u Banja Luku. Posjeta dolazi nakon najava predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika da će ga MUP RS uhititi ako pređe međuentitetsku liniju.

U nedjelju se sastao se sa biskupom Komaricom.

Kako je naveo OHR, razgovarali su o pravnim i političkim pitanjima u vezi sa projektom širenja kapaciteta Kuće susreta i Europskog centra za mir i suradnju “Marija Zvijezda” koji uskoro slavi treću godišnjicu.

''Složili su se oko hitne potrebe za brigom o mlađoj generaciji u BiH. To su Europljani u Europi, posvećeni zajedničkim europskim vrijednostima tolerancije, poštovanja i iskrene suradnje, ne jednoumlju'', rekao je Schmidt te naglasio da on ''podjednako radi za sve građane RS i BiH'', piše na službenoj stranici OHR-a.

Podsjetimo, visoki predstavnik u BiH trebao je putovati u Banju Luku na sastanak s potpredsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Ćamilom Durakovićem, ali je posjetu otkazao nakon najava da mu neću biti dozvoljen ulazak u zgradu institucija entiteta RS.

Iz OHR-a su poručili da najavljena posjeta visokog predstavnik Banja Luci nije bila definitivno dogovorena.

''Visoki predstavnik svjesno odlučio da ne sudjeluje u orkestriranoj kazališnoj predstavi, vodeći računa o interesima svih građana BiH. Visoki predstavnik nastavlja izvršavati svoj mandat na cijeloj teritoriji BiH kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom”, rekli su iz OHR-a.

Dok je Schmidt sa Komaricom, predsjednik Republike Srpske nazoči manifestaciji Kotlićijada i “Krajiška Guča”, koja se održava u banjalučkom naselju Česma.

 

Schmidt: Bile su postavljene barikade

Gostujući na televiziji N1, u emisiji Pressing, Schmidt je kazao da su bile postavljene barikade kako bi se spriječio njegov dolazak.

''Bile su postavljene barikade da bi se spriječio moj dolazak. Zbog čega su bile zatvorene neke ulice? Glazbeni festival je tek u petak. Ili se danima za to spremaju ili su pokušali da spriječe moj dolazak?!

Zamislite da se dogodio napad na mene ili da su mi zabranili ulazak u zgradu, i to pred kamerama, da me netko silom sprječava, da li bilo tko osim u Banja Luci vjeruje da bi se u Europi netko radovao tome, možda bi se u Moskvi radovali.

Imali biste situaciju koja bi izazvala krizne sastanke i ova zemlja bi bila dalje od Europe. Ja sam mudro djelovao'', rekao je Schmidt.

Kopirati
Drag cursor here to close