Miličević

Opozicija: Schmidt laže, sve je dogovorio s Dodikom

Vijesti / Politika | 15. 09. 2023. u 11:50 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milan Miličević, predsjednik SDS-a, rekao je da Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, laže te ga je pozvao da kaže s kim je on to pričao i šta je pričao.

Schmidt je rekao kako su lideri opozicije tražili od njega da ukloni Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, ali Miličević kaže da se s njim nikad nije sastao niti razgovarao bilo izravno ili neizravno.

"Očigledno je, prosto nevjerojatno, ali izgleda da je istinito da jedan diplomat iz velike svjetske sile kao što je Njemačka, govori neistinu. On laže, jer ako ne laže onda neka kaže s kim je on to pričao i što je pričao. Ono što znam jeste da nikada nisam imao priliku razgovarati s njim ni direktno ni indirektno ni telefonom, ali da sam imao priliku rekao bi mu ono što sam javno govorio, a to je da je nelegitiman kao visoki predstavnik, a i sve ostalo vezano za zakone i nametanja", rekao je Miličević za Nezavisne novine.

Jedan drugom nabacuju

Dodao je kako Schmidt dođe i kaže "lideri opozicije", te da se onda to podrazumijeva i da je predsjednik SDS-a, istovremeno ponavljajući da on nikakvu komunikaciju nije imao s njim.

"Druga vrsta razmišljanja je da ako su Dodik i Schmidt dogovarali ovaj scenarij, očigledno su ga nevješto dogovorili i očigledno jedan drugom nabacuju loptice, a sve na štetu interesa Republike Srpske. I ta opcija mi nije nemoguće", rekao je Miličević ističući da ''Schmidtovu laž koju je rekao medijima smatra diplomatskim skandalom''.

Odgovarajući na pitanje očekuje li da vlast ovu izjavu Schmidta iskoristi kako bi dodatno diskreditirali opoziciju, Miličević kaže da ne za koji će biti njihovi putevi, ali da ga to ne zanima jer zna što je istina.

I Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, rekao je da Schmidt, laže, te da je očigledno dogovorena neka igra da se diskreditira opozicija.

"Koliko je to podmuklo, dovoljno je vidjeti da se režimski mediji uzimaju te izjave kao bitne, a dolaze od lažnog visokog predstavnika. To je po meni jedna nevjerojatna i bezobrazna neistina", rekao je Borenović za Nezavisne novine navodeći kako mu sve liči na jednu vrstu podmukle i perfidne igre, odbacujući bilo kakve navode koji unose takvu vrstu smicalica.

Schmidt je, naime, izjavio za Dnevni avaz kako su lideri opozicije u Republici Srpskoj tražili od njega da sa političke scene ukloni predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

''Mogao bih reći i mjesto i vrijeme kada su mi njihovi lideri tražili da maknem Dodika uz primjenu bonnskih ovlasti. Zbog toga me čak iznenadilo to da su se neki od njih solidarizirali s Dodikom", rekao Schmidt.

Na pitanje koji su lideri opozicije iz Republike Srpske tražili smjenu Dodika, Schmidt je odgovorio da su to bili povjerljivi razgovori i da to ne može reći.

"Kada sretnem one koji su sudjelovali u tome, svakako ću ih pogledati duboko u oči, možda se neki od njih zacrvene", rekao je.

Velika zabluda

Lider DEMOS-a, Nedeljko Čubrilović, rekao je kako su u velikoj zabludi svi koji smatraju da će se politička kriza riješiti ako se s scene ukloni Dodik, dodavši da ga ne iznenađuje izjava Schmidta.

"To nije iznenađenje i jasno je da već duže vrijeme određene političke opcije misle da na taj način riješe političku krizu. Ali to je jedna velika zabluda, jer ako tim putem krenemo, tek ćemo imati probleme", naglasio je Čubrilović.

Ocijenio je i da navedena Schmidtova izjava pokazuje njegovu neozbiljnost.

"Ako Schmidt to na taj način želi promovirati, zašto nije odmah javno rekao kada je to bilo i šta, a ne sada kada je situacija takva kakva jeste, kada ga nitko ne želi u Srpskoj. Sada on dodatno dolijeva ulje na vatru", naveo je Čubrilović.

Kopirati
Drag cursor here to close