Reprezentacija

Konaković o Stevandiću: Ima tužan život, Stevandić: Nepotrebno i zlonamjero

Konaković je, rekao da ne vjeruje da će s političarima iz Republike Srpske, poput Dodika, naći zajednički imenitelj kada je riječ o navijanju za reprezentacije BiH iako u njima igra veliki broj Srba.
Vijesti / Politika | 26. 07. 2023. u 15:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tvit predsjednika Narodne skupštine RS Nenada Stevandića u kome je naveo da su njegova djeca odbila da nastupaju za reprezentaciju BiH i da oni mogu nastupati samo za Srbiju posvađao je Stevandića s ministrom inozemnih poslova BiH Elmedinom Konakovićem.

"Ratni poklič" 

Konaković je naveo da "žali" predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske koji "živi u BiH, a sanja Srbiju" kao i da može otići živjeti u Srbiji, na što mu je predsjednik republičkog parlamenta poručio da su Stevandići "svoji na svome, starog i dugog korijena i neće nas nitko otjerati".

Konaković je, rekao da ne vjeruje da će s političarima iz Republike Srpske, poput Dodika, naći zajednički imenitelj kada je riječ o navijanju za reprezentacije BiH iako u njima igra veliki broj Srba, prenose Nezavisne.

"Ne primjećujem da se tu nešto mijenja. Ja sam neko tko ne zagovara kemiju i emocije među nama, ne vjerujem u pomirenje i praštanje onima koji ne traže oprost. Ja sam pragmatik. Mi moramo surađivati s ljudima koji glasaju za budžet, koji su dio vlade", rekao je on te nazvao tvit ratnim pokličem.

"Stevandićev ratni poklič da će mu djeca igrati za Srbiju govori da on ima tužan život. Živi u državi koja ga plaća, on plaća poreze, ima osobnicu iskaznicu te države, tijelo mu je zarobljeno u njoj, a sanja Srbiju. Što se mene tiče može otići živjeti u Srbiju", napisao je Konaković.

Osobni izbor 

Na navedeno, predsjednik NS RS prvo je poručio da želi odgovoriti uljudno.

"Na jednu sportsku objavu, priključili ste se histeričnim i neciviliziranim reakcijama. Moje pretke u Srbiju su tjerali Turci, Austrougari, ustaše i fašisti. Kako smatram da niste sljedbenik nikog od navedenih, molim Vas da to ne činite. Izvinjenje nije obvezno. Uvrede i prijetnje mi upućuje neobrazovani polusvijet i ostrašćeni primitivci koji tako bildaju patriotske mišiće", kazao je Stevandić pa nastavio:

"Vi ste ipak bili sportaš i znate da i mnogi Bošnjaci igraju za Srbiju. Vaterpolo klub 'Banja Luka' je sedmerostruki prvak i pobjednik kupa BiH. Napredovali su otkad igraju u ligi Srbije. Tako su i tri puta igrali kvalifikacije za Ligu prvaka, što valjda predstavlja i BiH uspjeh. Vaterpolo u Sarajevu napreduje zbog tih uspjeha i možda i oni osvoje prvenstvo i zaigraju na tom nivou, što ne zamjeram niti osporavam kao realnu mogućnost", rekao je Stevandić.

On je poručio da je reprezentacija stvar osobnog izbora, a da je njegovo da bude ponosan.

"Što ne uključuje nijednu ružnu riječ ili uvredu za bilo koga što Vam je namjerno ili slučajno promaklo. Uvredljive reakcije ne pomažu već samo izazivaju slične, kojih se i ovom prilikom uzdržavam, jer mislim da uljudno ima prednost. E sad, oko toga gdje tko prima, a ja bih rekao zarađuje plaću, moram da sve poučim. BiH nikom ne daje i ne zarađuje plaću. Novac prikupljaju Republika Srpska i FBiH, dakle entiteti i Brčko distrikt. I od tog novca se financira sve u BiH, a entitetima što preostane. Dakle, prije će biti da od entitetskog novca ide Vaša plaća, a ne obrnuto. Vaša izjava da je bilo čije pravo da izabere za koju će reprezentaciju igrati, nazovete ratnim pokličem je nekorektna, nepotrebna i zlonamjerna i upravo izaziva reakcije", istaknuo je Stevandić, koji je na kraju odgovora napisao:

"P.S. Ako postoji nešto što Vam se ne sviđa ili zamjerate, možete to lijepo i civilizirano reći, a i moj telefon je dostupan. U mjestu gdje su rođeni skoro svi Stevandići u FBiH nema drugog groblja i spomenika, sem srpskog, a tamo su sahranjeni i oni koji su stvarali i pali za Republiku Srpsku koja jeste realnost i ne brani drugima da igraju i biraju za koga da igraju ili slave i tuguju. Mi smo svoji na svome, starog i dugog korijena i neće nas nitko otjerati. Isto i Vama želim".

Kopirati
Drag cursor here to close