Imenovanja sudaca

Schmidt poručio Čavari, Mahmutbegović i Dunoviću: ''Razočaran sam''

''Do danas niste imenovali nijednog od tih sudaca kako to zahtijeva Ustav Federacije BiH. Ovo jasno predstavlja propust da izvršite svoje ustavne obaveze'', navodi Schmidt.
Vijesti / Politika | 08. 08. 2022. u 16:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik Christian Schmidt uputio je pismo predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari, potpredsjednicima Milanu Dunoviću i Meliki Mahmutbegović, te članovima zajedničkog kolegija Parlamenta FBiH.

''Pišem Vam duboko razočaran zbog kontinuiranog propusta da imenujete suce na četiri upražnjena mjesta na Ustavnom sudu Federacije BiH i njegovom Vijeću za zaštitu vitalnih interesa, koji ima direktne implikacije na sposobnost Ustavnog suda i njegovog Vijeća za zaštitu vitalnih interesa da izvršavaju svoje ustavne odgovornosti. Konkretno sa samo četvero od sedam sudaca, Vijeće za zaštitu vitalnih interesa nema kvorum i blokirano je'', navodi u pismu Schmidt.

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV) je dostavilo predsjedniku i potpredsjednicima Federacije BiH kandidate za sva otvorena upražnjena mjesta, uključujući na dan 16. listopada 2019. godine listu uspješnih kandidata za upražnjena mjesta troje sudaca, a zatim još jednu listu uspješnih kandidata za dodatnog suca 26. veljače 2021. godine.

''Do danas niste imenovali nijednog od tih sudaca kako to zahtijeva Ustav Federacije BiH. Ovo jasno predstavlja propust da izvršite svoje ustavne obaveze'', navodi Schmidt.

''Stoga Vas pozivam da dovršite, bez daljeg odlaganja, imenovanje sudaca na upražnjenim mjestima. Samo postupanjem u skladu s Ustavom Federacije BiH možete pokazati svoju opredijeljenost za iznalaženje pozitivnih rješenja za probleme ove zemlje'', poručio je Schmidt.

Kopirati
Drag cursor here to close