Sankcije

Amerika: Na crnu listu stavljeni Čavara i Šeranić

Još nisu objavljeni detalji zbog čega su ovoj dvojici političara uvedene sankcije.
Vijesti / Flash | 06. 06. 2022. u 16:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvor: N1 / Šeranić i Čavara

Ministarstvo financija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) stavili su na listu sankcija ove države Marinka Čavaru, predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine i Alena Šeranića, ministra zdravlja Republike Srpske, piše N1.

Kako stoji na stranici američkog State Departmenta oni su ugrozili stabilnost regiona potkopavanjem Daytonskog mirovnog sporazuma i demokratskih procesa ili institucija.

Čavara je odgovoran za...

Današnja akcija jača posvećenost Sjedinjenih Država promicanju odgovornosti na Zapadnom Balkanu, uključujući one dužnosnike koji potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu i time ugrožavaju mir, stabilnost i prosperitet svojih zemalja.

"Marinko Čavara i Alen Šeranić su svaki nastojali slijediti etnonacionalističke i političke agende na račun demokratskih institucija i građana Bosne i Hercegovine," rekao je Brian E. Nelson, zamjenik tajnika trezora za terorizam i financijsku obavještajnu službu.

"Današnja akcija pokazuje čvrstu opredijeljenost Sjedinjenih Država stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine", dodao je on.

Čavara je uvršten na listu zbog odgovornosti za ili sudioništvo, zbog direktnog ili indirektnog sudjelovanja, kršenja ili djelovanja koja predstavljaju opstrukciju ili prijete provedbi bilo kojeg regionalnog sigurnosnog, mirovnog sporazuma ili sporazuma o suradnji ili o obostranom priznanju, okvirnog sporazuma ili mehanizma koji se odnosi na Zapadni Balkan.

"Pored ovoga, Čavara je stavljen na listu zbog odgovornosti za ili sudioništvo, zbog direktnog ili neizravnog sudjelovanja u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu", ističe se u saopćenju.

Za što je ''kriv'' Šeranić?

Šeranić je stavljen na listu zbog promoviranja secesionističkih aktivnosti RS-a, jer je vodio proces usvajanja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS kojeg je njegovo ministarstvo uputilo Narodnoj skupštini RS na razmatranje.

"Ovaj zakon, koji još nije stupio na snagu, predviđa uspostavu nove agencije samo u okviru RS što bi poremetilo ovlaštenja državne Agencije za lijekove i medicinska sredstva. Šeranić je javno priznao da ovaj zakon preslikava funkcije Agencije za lijekove na državnom nivou, s time što se uspostavom agencije prema ovom zakonu prenose ovlasti s agencije na državnom nivou na regulatorni autoritet za lijekove i medicinska sredstva u okviru RS. Zbog postojanja institucije na državnom nivou koja služi RS i FBiH, formiranje ove nove agencije na entitetskom nivou predstavlja opstrukciju ili prijetnju provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma", navedeno je u saopćenju.

Šeranić je uvršten na listu zbog odgovornosti za ili sudioništvo, zbog direktnog ili neizravnog sudjelovanja, kršenja ili djelovanja koja predstavljaju opstrukciju ili prijete provedbi bilo kojeg regionalnog sigurnosnog, mirovnog sporazuma ili sporazuma o suradnji ili o obostranom priznanju, okvirnog sporazuma ili mehanizma koji se odnosi na Zapadni Balkan.

Pored ovoga, Šeranić je stavljen na listu zbog odgovornosti za ili sudioništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu, navedeno je na službenoj stranici ministarstva financija SAD-a.

Čavara je kadar HDZ-a BiH, a Šeranić SNSD-a.

Kopirati
Drag cursor here to close