Očekivanja

Schmidt će zatvoriti OHR?

Željana Zovko izjavila je kako očekuje da će Christian Schmidt, kojeg je Njemačka kandidirala za visokog predstavnika za BiH zatvoriti OHR
Vijesti / Politika | 27. 01. 2021. u 09:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanik u Europskom parlamentu Željana Zovko očekuje da Christian Schmidt, kojeg je Njemačka kandidirala za visokog predstavnika za BiH, bude i posljednji i da zatvori Ured visokog predstavnika (OHR).

"Ohrabrena sam činjenicom da Njemačka za tu poziciju kandidira svog člana jer poznavajući njemačku pragmatičnost i osjetljivost prema javnim financijama, očekujem da Schmidt bude posljednji i zatvori Kancelariju visokog predstavnik", rekla je Zovko za "Glas Srpske".

Zovko, koja je predsjedavala sjednicom Ureda za vanjske poslove na kojoj je u ponedjeljak, 25. siječnja, raspravljano o situaciji u BiH, odnosno nacrtu rezolucije, navela je da je najviše priče bilo je o migrantskoj krizi, kašnjenju u postupku cijepljenja i neophodnosti ustavnih reformi kako bi BiH postala funkcionalna država na stabilnom putu ka EU.

Prema njenim riječima, sve reforme koje su i tražene kroz 14 europskih uvjeta s ciljem dobivanja kandidatskog statusa, treba sprovesti konsenzusom između političkih lidera.

Zovko je pojasnila da je tu riječ o izbornom zakonu, te reformi pravosuđa koja je veoma bitna za BiH i bez toga BiH ne može očekivati nikakve zelene signale iz Europske komisije.

"I izvjestitelj za BiH i ja u izlaganju smo naglasili da se BiH ne može sama boriti s migrantskom krizom jer je riječ o ozbiljnoj problematici. To, u suštini, stvara i velike probleme na granici s EU jer je to posljednja stanica prije ulaska u EU i tu smo zatražili pomoć i od Europske komisije i veću fokusiranost na nefunkcionalnost same države jer je očigledno da stvari ne funkcioniraju", rekla je Zovko navodeći dio diskusije sa sjednice Odbora.

Kopirati
Drag cursor here to close