Narodna skupština

Dodik najavio mjere: Izbaciti iz zemlje veleposlanike i Schmidta, povući se i satrati ih

Dodik je predložio da Parlamentarna skupština BiH zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija.
Vijesti / Politika | 28. 03. 2024. u 14:11 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Narodnoj skupštini RS da Republika Srpska ''ne prihvaća torturu i istaknuo da će proći nametanje međunarodnog faktora u BiH''.

''I to će proći. Odvojit ćemo se'', naglasio je Dodik u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine dodavši ''da muslimani žele da u BiH naprave aranžman koji će biti održiv samo primjenom sile''.

Brzi put

Dodik je potom predložio mjere te naveo kako će pokušati relaksirati situaciju.

Predložio je da se ponište odluke visokog predstavnik u BiH Christiana Schmidta u roku od sedam dana a, ako se to ne dogodi, da se u parlamentu BiH proglase ništavne njegove odluke i da se državnim organima zabrani primjena tih odluka.

Predložio je i da se OHR-ova internetska stranica proglasi štetnom.

On je predložio da Parlamentarna skupština BiH zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija.

Uz to, predložio je i da se u državnom parlamentu donese Izborni zakon s tehničkim poboljšanjima i da se razvlasti Središnje izborno povjerenstvo ''kao paradržavni institut'' kao i da  Parlamentarna skupština BiH potvrdi da je ona jedino mjesto koje može donositi zakone te da se utvrdi brzi put za približavanje EU.

Izborni zakon RS

"Da Republika Srpska donese svoj izborni zakon u formi nacrta, da bi mogao što prije da se provede javni dijalog o tome. Da se u najskorije vrijeme krene u realizaciju ovoga. Ja ću potpisati. Dajte mi zakon, ja ću ga potpisati", rekao je Dodik.

Predložio je i da se donese deklaracija i potvrdi teritorijalni integritet te da se na taj način pošalje poruka za stabilizacijom.

Dodik je predložio da se njemački, američki i britanski veleposlanici u BiH, kao i visoki predstavnik proglase neprijateljima, da ih se ''izbaci'' ih iz BiH.

Ukoliko se to ne dogodi, predložio je da RS odmah obustavi u radu državnih tijela i da se ne vraća u sustav odlučivanja u BiH.

Lažna povijest

"Bit ćemo tamo, a nećemo odlučivati. Zatim, da sa sadašnjim partnerima raskinemo suradnju i da je ponudimo drugim strukturama u BiH, te napravimo novi dogovor. Republika Srpska donijet će deklaraciju o ustavnom uređenju BiH s dva entiteta i tri konstitutivna naroda", rekao je Dodik.

Između ostalog, Dodik je izjavio da su Sud i Tužiteljstvo BiH sredstvo terora u BiH prema srpskom narodu koje je formirano da bi napisalo lažnu povijest protiv Srba.

"Molim ovaj parlament da usvoji ovu rečenicu kao definitivno povijesno točnu. Presude koje su donesene govore da su Sud i Tužiteljstvo isključivo formirani da bi presuđivali Srbima i napisali lažnu povijest protiv Srba", rekao je Dodik.

Video: Obraćanje Milorada Dodika u NSRS

Naveo je da BiH ne može biti građanska, već zemlja tri konstitutivna naroda te da Bošnjaci odbijaju takvu formulaciju, iako je ona dio Daytona, odnosno Ustava.

"Od nacionalnog značaja za Republiku Srpsku je da se zaustavi sa jačanjem institucija BiH. Republika Srpska i Federacija BiH su potpisnice svih Aneksa Daytona", rekao je Dodik.

Satiranje

Rekao je da u Ustavnom sudu BiH strani suci s Bošnjacima donose odluke štetne po Republiku Srpsku i da takvo djelovanje mora biti odbačeno.

"Stavili su se u ulogu ustavotvorca. Ustav se krši uz pomoć stranaca i Bošnjaka", istaknuo je Dodik.

"Najpametnije je da razgovaramo i da se raziđemo na miran način. Teško je razgovarati sa onima koji imaju iluzije", rekao je, između ostalog, Dodik.

Dodik smatra da postoji prostor za dogovor Srba i Bošnjaka i dodao da imovina nije tema o kojoj se razgovara.

"Znaju da su pretjerali. Nikada do sada EU nije reagirala na ovaj način. Ako im dopustimo da se izvuku satrat će nas. Zato ćemo mi njih satrati. Narodna skupština treba da obaveže Vladu da napravi sveobuhvatni program mjera i aktivnosti usmjerenih na modernizaciju i opremanje Policije Republike Srpske'', zaključio je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close