Die Tageszeitung

Njemačke novine: Komšića ojačao Schmidt

Berlinski list dodaje kako se ''kao i sve nenacionalističke stranke, Komšić zalaže se demokratsku državu u kojoj svaka osoba ima jednako pravo glasa''.
Vijesti / Politika | 28. 03. 2024. u 13:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Berlinski 'Die Tageszeitung', nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona, napisao je kako ''prve reakcije pokazuju da je dirnuo u osjetljiv živac, posebno u dijelovima zemlje u kojima dominiraju nacionalisti''.

''Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odmah je izjavio da njegov dio zemlje neće sudjelovati u tome'', piše berlinski list navodeći kako je Dodik rekao kako će Republika Srpska objaviti svoj izborni zakon.

''U hrvatsko-bošnjačkoj federaciji, drugom dijelu zemlje, hrvatski nacionalisti kažu da su razočarani Schmidtom. Njihov čelnik, bivši komunist Dragan Čović, cilja na etnonacionalistički izborni sustav u kojem Hrvati mogu glasati samo za Hrvate, Bošnjaci samo za Bošnjake i Srbi samo za Srbe. U Hrvatsko-bošnjačkoj federaciji građani mogu glasovati i za kandidate iz drugih etničkih skupina. Time je 2022. lijevi liberal Željko Komšić postao hrvatski predstavnik u tročlanom državnom Predsjedništvu Bosne i Hercegovine'', piše 'Die Tageszeitung'.

Berlinski list dodaje kako se ''kao i sve nenacionalističke stranke, Komšić zalaže se demokratsku državu u kojoj svaka osoba ima jednako pravo glasa''.

''Ova opcija je sada ojačana'', navodi 'Die Tageszeitung'.

Dok hrvatske i srpske stranke u BiH kritiziraju  odluku visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta da nametne izmjene tehničke izbornog zakona, SAD i Velika Britanija su odmah u utorak izrazile čvrstu potporu Schmidtu i njegovoj odluci da nametne izmjene izbornog zakona koje se odnose na uvođenje novih tehnologija u nadzoru biračkog procesa, depolitizaciju biračkih odbora i zabranu kandidiranja osobama osuđenim za ratne zločine.

Tome se u srijedu pridružila i Njemačka, iz čijeg su veleposlanstva poručili kako "daju punu potporu OHR-u" da djeluje kada to propuste učiniti lokalni političari.

Kopirati
Drag cursor here to close