Novi zakon o PIO-u

Savez umirovljenika FBiH razmatra stavove usuglašene s Vladom FBiH

Vijesti / Politika | 12. 09. 2017. u 11:53 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez udruženja umirovljenika FBiH razmatra, na izvanrednoj sjednici danas u Sarajevu, stavove koji su ranije usuglašeni s Vladom FBiH, a odnose se na poboljšanje standarda i položaja umirovljenika.

Predsjednik Izvršnog odbora Saveza Mehmedalija Rapa nije želio davati prognoze o ishodu sjednice. Za novinare je prije početka sjednice pojasnio da je Savez dobio pismene garancije od premijera i resornog ministra da će njihovi zahtjevi biti ugrađeni u tekst novog zakona o PIO, a od parlamenta očekuju da taj zakon bude usvojen već u ovom mjesecu ili eventualno početkom narednog.

''Ako budu suglasni članovi Skupštine, danas bi trebalo da prihvatimo sve ono što je Vlada FBiH s nama dogovorila. Da usvojimo usuglašene stavove na kojima smo radili više od mjesec dana'', naglasio je.

Po njegovim riječima, u tom slučaju bili bi odgođeni prosvjeda umirovljenika (ranije najavljeni za 14. rujna) na duže vrijeme, dok ne bude usvojen zakon o PIO.

''Usvajanje zakona ne smije ići unedogled, mora biti usvojen najkasnije do Nove godine. Ovo što smo dogovorili s Vladom FBiH očekujemo da stupi na snagu odmah nakon usvajanja novog zakona o PIO. Od prosvjeda ćemo odustati ako sve ono što smo dogovorili u Vladi bude uneseno u zakon. Svi naši stavovi koje smo dogovorili s Vladom moraju se naći u tom novom tekstu zakona o PIO'', naglasio je.

Predsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH Omer Omerefendić također vjeruje da će stavovi usuglašeni s Vladom FBiH biti prihvaćeni na današnjoj sjednici, ističe da je to u korist većine umirovljenika u FBiH te podsjeća da je te zahtjeve već prihvatio Savez županijskih udruga umirovljenika u FBiH.

U dokumentu koji su potpisali premijer FBiH Fadil Novalić i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača navodi se da je Vlada FBiH opredijeljena da novi zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju, odmah po preciziranju dogovorenih odredbi s predstavnicima Saveza udruženja umirovljenika u FBiH i Saveza županijskih udruga umirovljenika u FBiH, razmatra na sjednici Vlade i uputi u dalju parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Predviđeno je da u tekst novog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju bude ugrađena odredba kojom bi se za deset posto povećao zakonski iznos mirovine za umirovljene do 31.7.1998. godine, kao i odredba kojom bi se za pet posto povećao zakonski iznos mirovine za umirovljene od 1.8.1998. do 31.12.2007. godine.

U tekst novog zakona bila bi ugrađena i odredba koja će onemogućiti da bilo koji korisnik prava ima veći iznos mirovine u odnosu na prosječnu plaću ostvarenu u posljednjih pet godina. Predviđena je i odredba da se sve mirovine usklađuju svake godine, prema postotku porasta indeksa potrošačkih cijena na godišnjem nivou u Federaciji u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku.

Kopirati
Drag cursor here to close