EU o BiH političarima

Sattler za N1: Dodik se pokazao korisnim, čestitke Čoviću i Izetbegoviću

Johan Sattler, šef Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini, kratko je komentirao rad Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića.
Vijesti / Politika | 19. 12. 2020. u 10:46 Bljesak.info
Sattler za N1

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Johan Sattler, šef Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini, kratko je komentirao rad lidera tri najveće stranke u Bosni i Hercegovini, Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića.

Dodika je komentirao u kontekstu približavanja BiH na putu ka EU, dok je drugu dvojicu gledao kroz prizmu osiguravanja izbora u Mostaru, te razgovoru oko Izbornog zakona.

"Postignut je sporazum u Mostaru, mnogi su me obeshrabrivali po tom pitanju, a izbori u Mostaru su prvi od 14 prioriteta. Imate jedini grad na europskom kontitentu koji nije imao 12 godina izbore. Uspjeli smo. Dva stranačka lidera su se usaglasila, i oko presuda. Mislim da je ovo pitanje rješivo. Sada kada je omogućen sporazum o Mostaru, sada su tu i druge komponente. Trebat će snažniji duh kompromisa, razmišljati o široj slici", kazao je.

Sattler je u prvom intervjuu za televiziju N1, kada je stupio na funkciju, rekao da će držati Čovića i Izetbegovića za riječ oko izbora u Mostaru. Jesu li ispunili obećanja?

"Ispunili su. Svaka čast, kao što sam rekao. Sviđa mi se to u politici. Nekada se dogodi, češće se ne dogodi, ali političari znaju ispuniti svoja obećanja. Vjerujte, nije bilo jednostavno ni jednom od njih dvojice. Trebalo je hrabrosti i kompromisa od obojice. Mogu ih ohrabriti da u tom odnosu i nastave u 2021. Godini, vezano za presude međunarodnog suda i Izbornog zakona", rekao je.

Izbori u Mostaru su proslava demokracije, rekao je Sattler.

"Bio sam tamo, sreo se sa maldim ljudima, žele izaći na birališta. Važan je dan nakon izbora, tjedni i mjeseci, da se okrene nova stranica u Mostaru, da imamo Gradsku upravu koja će početi rješavati probleme. Nemojte podcjenjivati moć svog glasa", poručio je Sattler.

Huškačka retorika, ne priliči političarima ni mladim, istaknuo je Sattler. U proteklom periodu smo bili svjedoci da takva vrsta retorike dolazi od Milorada Dodika. Šta misli o ulozi Dodika u EU integracijama. Je li njegova politika štetna za napredak bih i njenih građana?

Opširnije na stranicama televizije N1

Kopirati
Drag cursor here to close