Glasanje u Domu naroda

Sattler razočaran: Šuplja zabrana pušenja i dan propuštenih prilika

''Zahtjevi za status kandidata za članstvo u EU dok glasaju protiv ključnih reformi vladavine prava''.
Vijesti / Politika | 25. 03. 2022. u 10:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef EU delegacije u BiH Johann Sattler je izrazio razočarenje jučerašnjim glasanjem u Domu naroda te odbijanjem usvajanja ključnih reformi koje su potrebne kako bi zemlja dobila kandidatski status EU.

''Razočaravajući dan jučer u parlamentu BiH. Zahtjevi za status kandidata za članstvo u EU dok glasaju protiv ključnih reformi vladavine prava. Neusklađivanje sa mjerama EU protiv Rusije. I šuplja zabrana pušenja koja se zapravo ne primjenjuje. Još jedan dan propuštenih prilika'', napisao je Sattler na Twitteru.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH jednoglasno su usvojili odluku da ispred ovog tijela upute zahtjev za dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u EU i zadužili Vijeće ministara da upute ovu inicijativu tijelima EU, a na temelju odluke Doma Naroda.

Međutim, Dom naroda nije potvrdio Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH.

Dom naroda nije podržao ni prijedlog Denisa Bećirovića kojim bi se obavezalo Vijeće ministara BiH da prati politiku EU u mjerama spram ruske agresije na Ukrajinu. ZA bilo samo 6 delegata iz FBiH.

Podsjetimo, ovaj zakon se nalazi među 14 prioriteta Europske komisije. Ranije su iz ove institucije vrlo jasno poručili da, ukoliko bh. političari ne pokažu minimum odgovornosti u kontekstu njihovih obaveza, neće biti olakšanih uvjeta za kandidatski status, piše N1.

Kopirati
Drag cursor here to close