Bijeli dim za dim

Zakon spreman: zabranjuje se pušenje u zatvorenim prostorima

Zakon podrazumijeva i zabranu konzumacije duhana u privatnim vozilima u kojima se nalaze maloljetne osobe, dok je izuzetak konzumiranje duhana za žvakanje i duhana za šmrkanje.
Vijesti / Flash | 24. 03. 2022. u 15:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Federacije BiH usvojio je Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje uz amandmane.

Prijedlog zakona su izglasali sa 40 glasova "za", 7 suzdržanih i bez izaslanika koji su bili protiv. Kako je naveo predsjedavajući Tomislav Martinović, Prijedlog zakona je usvojen zajedno s amandmanima s tim da će oni morati ponovo u Zastupnički dom na usuglašavanje.

Amandmanom koji je predložio hrvatski klub u Domu naroda, Zakon će se početi primjenjivati za godinu dana od dana objave u službenom listu. Ali prema Prijedlogu zakona, vlasnici ugostiteljskih objekata i svi kojih se zakon direktno dotiče imat će rok od 24 mjeseca da stvore uvjete za provođenje zakona, a u tom razdoblju neće biti kažnjavanja.

Zakon podrazumijeva i zabranu konzumacije duhana u privatnim vozilima u kojima se nalaze maloljetne osobe, dok je izuzetak konzumiranje duhana za žvakanje i duhana za šmrkanje.

Usvojeni su i amandmani Anera Žuljevića prema kojim je pušenje dozvoljeno u posebnim, za pušače predviđenim prostorima za smještaj gostiju u skladu s propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

U objektu u kojemu se isključivo poslužuje piće, vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja. U prostorijama gdje se poslužuje hrana bit će zabranjeno pušenje. Pušenje će biti dozvoljeno u prostorijama za zaštitu mentalnog zdravlja i u posebno predviđenim prostorijama na aerodromima.

Također, zakon zabranjuje svaku vrstu reklamiranja duhana i duhanskih proizvoda, isticanje fotografija, logotipa i slično.

Prema ovom zakonu pravno lice koje ne bude poštivalo ovaj zakon o zabrani upotrebe duhana kaznit će se novčanom kaznom do 5.000 KM, a fizičko lice koje konzumira duhan i duhanske proizvode na javnom zatvorenom mjestu kaznit će se novčano sa 100 KM.

 

Kopirati
Drag cursor here to close