Šef Delegacije EU

Sattler: Ne treba dovoditi u pitanje održavanje izbora

''Mislim da su samim time apsolutno jasni stavovi Europske unije kada je riječ o izborima i ovoj temi''.
Vijesti / Politika | 24. 05. 2022. u 12:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Delegacije Europske unije (EU) Johann Sattler komentirao je optužbe određenih političkih krugova da se on protivi odluci Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini kako bi se osigurala novčana sredstva Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) za organiziranje Općih izbora ove godine kao i to da je on direktno odgovoran i da radi u interesu HDZ-a.

Na ovo pitanje novinarke N1 Satler je kazao da je izborni proces okosnica svake demokracije.

''U ovakvim okolnostima kada je SIP raspisao izbore, ne moram ni naglašavati potrebu da se osiguraju sredstva za njihovo održavanje. Nema sumnje da će se izbori zaista i održati onako kako je i predviđeno 2. listopada i to ne treba dovoditi u pitanje. Ja sa svoje strane mogu samo pozvati nadležne, a prije svega govorim o Vijeću ministara BiH i Ministarstvu financija i trezora BiH, da u narednim danima zbog hitnosti ovog pitanja donesu sve potrebne odluke koje će omogućiti realizaciju izbora'', naglasio je Sattler.

Spomenuo je i to da je prošle sedmice komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi uputio direktan dopis u kojem od Ministarstva financija i trezora BiH traži da ponovo djeluje.

''Mislim da su samim time apsolutno jasni stavovi Europske unije kada je riječ o izborima i ovoj temi. Nema razloga zaista da bilo tko izbore dovodi u pitanje i još ću naglasiti da smo jedinstveni u stavovima po ovom pitanju sa svim našim partnerima ne samo u EU već i u svim našim državama članicama, SAD- u i Uredu visokog predstavnika'', poručio je Satler.

Podsjetimo, Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na jučerašnjoj hitnoj sjednici, nakon rasprave o osiguranju novčanih sredstava za financiranje Općih izbora koji će biti održani 2. listopada ove godine, nije usvojio zaključak koji su oni predložili.

Predloženi zaključak predviđao je da se ''nalaže ministru financija i trezora u Vijeću ministara BiH da napravi prijedlog odluke o dodjeli sredstava SIP-u BiH za provođenje izbora 2022. godine u iznosu od 12.528.000 KM, u skladu sa zahtjevom SIP-a, i Vijeću ministara BiH da navedenu odluku usvoji u roku od 48 sati, te da se navedena sredstva stave na raspolaganje SIP-u radi provođenja Općih izbora 2022. godine''.

Od 15 delegata, ''za'' predloženi zaključak glasalo je njih šest, osam delegata je bilo protiv, a jedan suzdržan, piše N1.

Kopirati
Drag cursor here to close