Tko je za?

Dom naroda: Nema ruku za financiranje izbora

Od 15 izaslanika, „za“ predloženi zaključak glasalo je njih šest, osam je bilo protiv, a jedna suzdržan.
Vijesti / Politika | 23. 05. 2022. u 15:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na današnjoj hitnoj sjednici, nakon rasprave o osiguranju novčanih sredstava za financiranje Općih izbora koji će biti održani 2. listopada ove godine, a koju je iniciralo pet izaslanika iz Kluba bošnjačkog naroda, nije usvojio zaključak koji su oni predložili.

Predloženi zaključak predviđao je da se ''nalaže ministru financija i trezora u Vijeću ministara BiH da sačini prijedlog odluke o dodjeli sredstava Središnjem izbornom povjerenstvu BiH za provođenje izbora 2022. godine u iznosu od 12.528.000 KM, u skladu sa zahtjevom SIP-a, i Vijeću ministara BiH da navedenu odluku usvoji u roku od 48 sati, te da se navedena sredstva stave na raspolaganje SIP-u radi provođenja Općih izbora 2022. godine''.

Od 15 izaslanika, „za“ predloženi zaključak glasalo je njih šest, osam je bilo protiv, a jedna suzdržan.

Iz Federacije BiH zaključak je podržalo šest izaslanika, a četiri su bila protiv. Iz RS-a četiri izaslanika su glasovala protiv dok je jedan bio suzdržan.

Opće izbore u BiH SIP je raspisao za 2. listopada pošto su propali pregovori o izmjenama izbornog zakona, no sada je ključni problem financiranje njihove provedbe jer Vijeće ministara BiH još nije osiguralo novac.

Rok za osiguranje sredstava istekao je 19. svibnja, a Vijeće ministara odluku nije donijelo jer još nije usvojen proračun za 2022. godinu. Ministarstvo financija je kao nezakonit odbilo prijedlog SIP-a da se novac osigura iz akumuliranih prihoda iz ranijih godina.

"Vijeće ministara mora hitno naći sredstva koja će omogućiti održavanje izbora na vrijeme", kazao je Arnautović novinarima u Sarajevu nakon sastanka s američkim veleposlanikom i voditeljicom misije OESS-a Kathleen Kavalec koji su iskazali jasnu potporu provedbi izbora u zakonskom roku.

Arnautović tvrdi da se sada pokušava ishoditi odgoda izbora za 35 do 40 dana no nije objasnio tko to pokušava.

Američki veleposlanik kazao je da su SAD kao i drugi članovi međunarodne zajednice Vijeću ministara u nekoliko navrata uputili poruku da postoje mehanizmi kojima mogu osigurati provedbu izbora no svi žele da to učine domaće vlasti.

"Nadamo se da će institucije ove zemlje izabrati drugi put i djelovati sukladno zakonskim obvezama", kazao je Murphy.

 

Kopirati
Drag cursor here to close