Šefica misije OSCE-a

Kavalec: Nećemo financirati izbore

''Pozivamo da hitno Vijeće ministara odobri ta sredstva''.
Vijesti / Politika | 23. 05. 2022. u 17:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP BiH) ugostilo je danas veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michaela Murphyja i šeficu misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec u prostorijama ove institucije, a tema razgovora bilo je održavanje slobodnih, pravovremenih, korektnih i fer izbora u trenutku kada je Dom naroda odbio prijedlog Kluba Bošnjaka da se osiguraju sredstva za Opće izbore.

''Da, bilo+i smo u SIP-u i svrha posjeta je bila da vidimo novi sistem registracije stranaka i glasača van BiH. Govorili smo i o nadolazećim izborima i problemima sa kojima se SIP suočava i nedostatkom novca za izbore. Pozivamo da hitno Vijeće ministara odobri ta sredstva. To stvara probleme SIP-u. Još ima vremena da se sve obavi na vrijeme i što to duže traje sve će teže biti SIP-u da održi izbore u skladu sa zakonom'', kazala je Kavalec u Danu uživo, piše N1.

''Izborni zakon poziva na redovne izbore. Ne postoji osnova za odgađanje izbora kao prije dvije godine kada smo imalo pandemiju'', kaže Kavalec i dodaje: ''Ne znam danas za bilo koji drugi razlog. Treba poštovati Ustav, prava građana da glasaju. Nema osnova za kašnjenje osim zbog financija''.

''Međunarodna zajednica neće financirati izbore u BiH. To je obaveza Vlade ove zemlje i institucija. Nećemo preuzeti njihovu odgovornost, moraju poštovati Ustav i zakon, i izdvojiti novac iz proračuna za izbore'', jasna je šefica misije OSCE-a u BiH.

Više mjeseci su trajali pregovori političkih lidera u BiH uz međunarodne medijatore ali rezultata o izmjeni Izbornog zakona nije bilo.

''Svi politički akteri su ranije sudjelovali na izborima po ovom zakonu, za novi prijedlog nije bilo sporazuma. Moramo pomoći da se parcijalne promjene unose. Da se unesu izmjene u kojima bi se svi složili. Nakon izbora će opet biti prilika da se razgovara o tim prijedlozima. Spremni smo pomoći u tom procesu. Ne mislim da bi građani željeli da stranci preuzmu odgovornost i posao lidera koji su izabrani'', govori Kavalec.

Kaže da sada to nije poželjno, mijenjati Izborni zakon, jer su izbori već raspisani po trenutnom.

''Dajemo potpunu podršku SIP-u, poboljšavamo kapacitet i imamo povjerenje u tu instituciju. Napadi na određene članove je čini mi se pokušaj da se ugrozi ta institucija. Oni moraju biti nepristrani, ali ovi napori služe da podrivaju njen rad. Oni su pokazali da štite demokratsko pravo građana da glasaju'', zaključila je Kavalec.

Kopirati
Drag cursor here to close