Višković

Pripremaju se zakoni za vraćanje nadležnosti

Višković je ukazao da je imovina u vlasništvu entiteta, te zapitao šta bi Republika Srpska imala od svojih 49 posto teritorije, ako bi uzeli zemlju, šume.
Vijesti / Politika | 15. 11. 2021. u 07:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Republike Srpske intenzivno radi na pripremama zakona za vraćanje nadležnosti, izjavio je premijer Radovan Višković.

"Moramo zaštititi Republiku Srpsku i njezine građane. Imamo Ustavni sud BiH koji bi trebalo da štiti Ustav i zakone, a on donosi neustavne odluke. To nema nigdje u svijetu osim u BiH", rekao je Višković za Srpska info.

Rekao je kako u Ustavu BiH jasno piše da se BiH sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna i da Srpskoj pripada 49 posto teritorije, a Federaciji BiH 51 posto, ali da Ustavni sud BiH u međuvremenu donosi odluku da poljoprivredno zemljište treba knjižiti BiH, pa je upitao u kojem članu u Ustavu se to spominje.

Višković je ukazao da je imovina u vlasništvu entiteta, te zapitao šta bi Republika Srpska imala od svojih 49 posto teritorije, ako bi uzeli zemlju, šume.

Ukazao je i na dvostruke aršine jer se to primjenjuje samo na Republiku Srpsku, navodeći primjer da Brčko distrikt knjiži svoju imovinu, piše Srna.

"Mi iz Republike Srpske samo tražimo da se radi po zakonima i Ustavu. Ako nešto u zakonu i Ustavu nije dobro moramo sjesti i dogovoriti se da to ispravimo. Ali, to moraju uraditi domaći lideri, a ne da netko dođe izvana", naveo je Višković.

Naveo je kako Srpska ''više od godinu dana traži razgovor'', te naglasio kako samo predstavnike Srpske optužuju da su neki remetilački faktor, loši momci i slično, a nitko ne želi sagledati priču iz svih uglova.

Kopirati
Drag cursor here to close