ŠTA!!??

Šarović: Imamo potvrde da je uvezen isključivo plin za željezare

Imamo sve potvrde od naših nadležnih institucija, ali i iz regije da je u Republiku Srpsku sve do sada uvezen isključivo tehnički plin namijenjen željezarama
Vijesti / Politika | 01. 10. 2021. u 12:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reuters / Afera kisik trese RS

Imamo sve potvrde od naših nadležnih institucija, ali i iz regije da je u Republiku Srpsku sve do sada uvezen isključivo tehnički plin namijenjen željezarama - kaže predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović.

Pozvao je medije i nadležne organe da direktno iz Siska, gdje se nalaze postrojenja za tehnički plin, koja nemaju dozvolu hrvatskih nadležnih organa za proizvodnju i promet medicinskog kisika, zatraže informaciju o tome kada i koliko puta je preduzeće TGT Tehnogas uvezao tehnički plin.

- I sve su to radili tako što su u našoj agenciji registrirali plin iz Pule gdje zaista postoji dozvola za medicinski kisik, a uvozili jeftinije. Dakle, registirali su jedno, podmetali drugo. Nikada nisu uvezli medicinski kisik koji je potpuno prečišćen, koji ima certifikat i tretira se kao lijek - rekao je Šarović i dodao da se sve to može lako provjeriti.

Dokaze imate, navodi Šarović i u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, jer je na dokumentaciji prilikom uvoza uvijek pisalo „tečni kiseonik“ a nikada medicinski.

To se, kako dodaje, vidi i na pečatu TGT Tehnogas gdje jasno piše „Fabrika tehničkih gasova“.

- Čuli smo od njih teze da je, iako nije medicinski, „kisik čist“ i da nema veze je li medicinski. Pa zašto onda cijeli svijet koristi isključivo medicinski kisik? Zašto postoji europska regulativa za medicinski kisik? - napominje Šarović.

Upozorio je da, nastavljajući praksu zamajavanja javnosti, predstavnici vlasti uporno izbjegavaju da kažu da Agencija za lijekove jedina posjeduje Kontrolni laboratorij koji je dio mreže evuropskih regulatornih laboratorija za lijekove i jedina je ovlaštena i osposobljena da kaže šta je ispravno a šta ne.

Šarović je istaknuo da kisik kao lijek ne može testirati „akreditovano tijelo“ već isključivo nadležna labaratorija za lijekove.

- Sakrili su i da Agencijom za lijekove BiH upravlja Stručno vijeće čiji član, od osnivanja je Lazar Prodanović, i da su upravo članovi iz SNSD glasali za pravilnik koji sada pokušavaju osporiti! Kriminal, posebno ovako strašnih razmjera, mora se prestati prikrivati političkim pričama, a prema našim informacijama Republičko javno Tužiteljstvo već je zatražilo informacije od nadležnih organa o ovom slučaju kao i Okružno Tužiteljstvo Bijeljina - kazao je Šarović, priopćeno je iz SDS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close