Agencija za lijekove BiH

Lažirali nalaze kisika u RS-u?

Istaknuli su da u zemljama EU kao i regije postoje nadležna tijela za lijekove s istim ovlastima te da je svrha postojanja Agencije osiguranje sigurnih, kvalitetnih i djelotvornih lijekova na tržištu BiH, odnosno zaštita javnog zdravlja.
Vijesti / Flash | 30. 09. 2021. u 15:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH rekli su danas da nalaz kontrole kisika koji je UKC-u RS distribuirala tvrtka TGT Tehnogas i koji je danas predstavljen na press konferenciji u Banjoj Luci - nije valjan, piše Klix.

Kako su rekli, kontrola kvaliteta lijekova u Bosni i Hercegovini se obavlja u Kontrolnoj laboratoriji agencije, a koja je u mreži Službenih kontrolnih laboratorija za lijekove (OMCL - Official Medicine Control Laboratories).

"Svaki lijek, uključujući i medicinski kisik koji je prošao postupak registracije u Bosni i Hercegovini treba imati dozvolu za stavljanje lijeka u promet, treba biti proizveden i kontroliran od ovlaštenog proizvođača u skladu s tom dozvolom, kontroliran od agencije ili druge laboratorije koju ovlasti agencija, i distribuiran u Bosni i Hercegovini od ovlaštenog veleprometnika", kažu iz agencije.

Istaknuli su da u zemljama Europske unije kao i regije postoje nadležna tijela za lijekove s istim ovlastima te da je svrha postojanja Agencije osiguranje sigurnih, kvalitetnih i djelotvornih lijekova na tržištu Bosne i Hercegovine, odnosno zaštita javnog zdravlja.

Dodali su da za specifične analize agencija, u skladu sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima, može angažirati drugu laboratoriju, koja se također nalazi u mreži Službenih kontrolnih laboratorija za lijekove, odnosno laboratoriju priznatu od Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

"Slijedom navedenog, nalaz uzorka kisika, izdan za kisik koji je stavljen u promet, a da nisu ispunjeni zahtjevi iz Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, a koji je pri tome uzorkovan od neovlaštene osobe i kontroliran od neovlaštenog laboratorija, ne može biti valjan te se pojedine izjave o njegovom odgovarajućem kvalitetu ne mogu smatrati utemeljenim", zaključuju.

Na kraju priopćenja postavljaju pitanje: "Da li su zakoni u Bosni i Hercegovini jednaki za sve?"

Podsjećamo, premijer Republike Srpske Radovan Višković i ministar zdravlja Alen Šeranić priopćili su danas da je laboratorija iz Beograda dobila rezultate analize kisika iz banjalučkog UKC-a, koji govore da se koristi medicinski kisik za liječenje pacijenata.

Kopirati
Drag cursor here to close