SBB

Sarajevo poligon za inat politiku Turske

U kontekstu napetosti između EU i Turske i zabrane sličnih Erdoganovih skupova širom Europe, iz SBB-a navode da bi to moglo dodatno otežati političke prilike u BiH, a posebno njen euroatlantski put.
Vijesti / Politika | 07. 05. 2018. u 19:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez za bolju budućnost (SBB) smatra da najavljeni predizborni miting turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Sarajevu, predstavlja štetnu demonstraciju moći i utjecaja političkih ličnosti drugih država na BiH i da je neprihvatljivo da BiH i Sarajevo budu poligon "za inat politiku Turske prema zapadnim silama".

U kontekstu napetosti između EU i Turske i zabrane sličnih Erdoganovih skupova širom Europe, iz SBB-a navode da bi to moglo dodatno otežati političke prilike u BiH, a posebno njezin euroatlantski put.

"Ne sporimo prijateljske veze i dobre namjere turske države i turskog naroda, ali smo zabrinuti kratkovidnošću vrha bošnjačke politike koja, zbog jeftinog populizma pristaje da gazi suverenitet zemlje i dostojanstvo bošnjačkog naroda, dajući neprijateljima BiH primjer antidržavnog djelovanja", navodi se u priopćenju SBB-a.

U priopćenju se dodaje da je neshvatljivo da 12 dana prije najavljenog skupa Partije za pravdu i razvoj Turske nijedna nadležna institucija BiH nema najavu, niti bilo kakav zahtjev za odobravanje.

"To upućuje na zaključak da se pojedini strani državnici prema BiH odnose kao prema vlastitoj teritoriji, gdje nema domaćina, pa se ne moraju najavljivati i tražiti dozvole kao svi drugi organizatori masovnih manifestacija", dodaje se.

U SBB-u smatraju da se time uvodi opasna praksa da, bez suglasnosti organa BiH, svoje stranačke skupove u Republici Srpskoj sutra može organizirati Vladimir Putin ili neki drugi strani predsjednik, kao da BiH i njene vlasti ne postoje.

SBB, kao legalistička stranka, apelira na nadležne institucije da osiguraju najvišu razinu transparentnosti ovog slučaja, da javnost blagovremeno sazna tko je organizator, tko je dao potrebna odobrenja, tko jamči sigurnost građanima Sarajeva, te tko je napravio procjenu političkih, diplomatskih, sigurnosnih i drugih rizika koje ovakav skup nosi, dodaje se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close