Komentar

Sankcije zdravom razumu i hrana za licemjere

Iako se tvrdi da Sjedinjene Američke Države sankcije lijepe za stvari za koje oni imaju dokaze a nisu prepoznate u zemlji nekog dužnosnika, nikakve logike nema da su akteri druge i treće strane u BiH zaobiđeni.
Vijesti / Politika | 07. 01. 2022. u 10:39 B. JURIČ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tko je mislio da će američki veliki dlan pošamarati sve aktere u političkom vrhu Bosne i Hercegovine sankcijama, prevario se. U politici odavno, a tako i u gazdovanju svijetom pa i ovim našim pozadinskim otvorom svijeta, nema pravednosti ni logike. Zato ima licemjerja na bacanje.

Sankcije američke administracije uperene samo protiv Milorada Dodika, kako se to tumači i kako ispada – samo protiv jedne strane, totalni su promašaj administracije koja se poziva na obranu klimave države i na borbu protiv korupcije.

Nema logike

Naime, ako je korupcija glavni problem o kojem međunarodni dužnosnici glasno i najglasnije govore – o nakaradnom uređenju države koji je problem kojeg iskorištavaju koruptivni i korumpirani se ne govori toliko glasno – onda bi šamaranje trebalo imati veći zamah i više obraza kao metu.

Iako se tvrdi da Sjedinjene Američke Države sankcije lijepe za stvari za koje oni imaju dokaze a nisu prepoznate u zemlji nekog dužnosnika, nikakve logike nema da su akteri druge i treće strane u BiH zaobiđeni.

Kad Dodik kaže da ga se kažnjava za korupciju iako nema dokaza i iako nema nikakvog procesa protiv njega, kaže se kako je pravosuđe na njegovoj strani. Što je onda s onim slučajevima i akterima koji pune sudnice posljednjih dana i čije ime stoji na predmetima u tužiteljstvima? Osim što se s njima susreću, rukuju i kuju planove o boljoj zemlji oni koji se kunu u borbu protiv korupcije.

Drmanje rubrikama s tagom 'korupcija'

Jasno je da su izrečene sankcije za neke stvari koje mi obični smrtnici a neobični paćenici u osom sustavu mi ne znamo. No, nevjerojatno je, čak i onima koji ne zauzimaju nikakve strane, da se nisu izrekle sankcije i stranci Bakira Izetbegovića čiji visoki dužnosnici drmaju rubrikama u kojima je tag korupcija.

Čak i oni koji ne prate jad od političarenja toliko dobro sjetit će se Amira Zukića (u njegovom slučaju čak je konj izvršio samoubojstvo!), Asima Sarajlića, friškog slučaja Selme Cikotića koji je težak oko 9 milijuna KM… No, logike nema u tome što borci protiv korupcije pričaju o borbi protiv korupcije upravo sa službeno optuženim Cikotićem. I ptice na granama bruje o respiratorima i nabavci koja je na popis korupcijaša stavila federalnog premijera Fadila Novalića, koalicijsku partnericu Jelku Milićević i bivšeg prvog čovjeka federalne Civilne zaštite Fahrudina Solaka čije je upravljanje Zaštitom godinama vuklo priče o mutnim poslovima.

Ne treba zaboraviti da još uvijek nitko ne zna ima li prvi obavještajac Osman Mehmedagić Osmica diplomu baš kao i ni prva SDA-dana Sebija Izetbegović. Ne treba zaboraviti de se za neke dužnosnike vežu ratni zločini i njihovo prikrivanje.  I dalo bi se tu nabrajati još likova, što većih i manjih, čiji su prsti u pekmezima i koji, bliski strankama, lupaju po kamerama, proračunima i svemu što se može staviti u džep. Dalo bi se tu nabrajati i likova koji prste guraju u rane i niječu zločine iako je to, je li, odnedavno, ''strogo'' zabranjeno.

Kako se muze

Isto tako, ako SAD kažnjava zbog njima poznatog kriminala, onog kojeg kod nas ne vidi pravosuđe a čaršije pričaju o njemu, onda se u kažnjavanju trebala naći i treća strana. HDZ BiH Dragana Čovića svakako nije imun na guranje prstiju i, ako je već slučaj federalne ministrice financija najveći i najnapuhaniji, onda svaka čaršija na nižoj razini zna način na koji se upravlja i na koji se muze.

Ovako, američka administracija natjerala je ljude u BiH da misle kako se stavila samo na stranu koja je protiv Dodika a druge strane nagradila. Doduše, ne baš sve ''druge''.

Ovako, sankcijama izrečenim samo najglasnijem lideru u BiH, koje je najavila ministrica uz koju se također vežu afere s upošljavanjem, samo će njega ojačati i razuzdati galamdžije protiv njega koji u svojem dvorištu ne vide prljavštinu i dna na koji su ih odvukli lideri koji još uvijek ništa nisu rekli o sankcijama.

Šamar zdravom razumu

Ovime je, sigurno je, Dodik dobio još više simpatija kod svojih zaokruživača, a Izetbegović se može busati u prsa pobjedom nad mrskim entitetom i bacanjem sjene na sve procese protiv njegovih ljudi. Hrvati, totalno obesnaženi, neće mrdnuti s mjesta na ljestvici kupljenja koristi iz ove priče.

Ako je ovdje pak riječ o nekom američkom tempiranju i taktici da se sankcije svim stranama ne daju istovremeno onda je to pogrešna taktika jer dopušta likovanje licemjera koji ne vide da su i oni jednako krivi i odgovorni za ovaj jad od zemlje i uz to još pobjedonosno, neki s optuženičkih klupa, prizivaju sav svijet da se priključi kažnjavanju.

Ako je pak riječ o završenom poslu i ako je to to što se tiče kazni, onda je američki dlan opalio šamar zdravom razumu i logici, ostavio BiH da se još jednom duboko podijeli i pokazao da neki mogu kako hoće i, očito, do kad hoće.

Kopirati
Drag cursor here to close