Glavno vijeće HNS-a

Samo uz ravnopravnost će otpasti potreba za preustrojem BiH

Ljubić je rekao kako se kroz promjene Izbornog zakona treba riješiti izbor članova Predsjedništva BiH kako bi se zadovoljio osnovni demokratski pristup u BiH.
Vijesti / Politika | 15. 01. 2018. u 13:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ako mi u BiH omogućimo izraz političke volje tri konstitutivna naroda na taj način da stvorimo uvjete za nacionalnu ravnopravnost automatski će otpasti potreba za drugačijim vidovima organiziranja zemlje'', rekao je predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora u BiH Božo Ljubić nakon sjednice tog tijela održane u Mostaru.

Rekao je kako se kroz promjene Izbornog zakona treba riješiti izbor članova Predsjedništva BiH kako bi se zadovoljio osnovni demokratski pristup u BiH.

''Prema odluci Ustavnog suda to znači implicitno, ako ne i eksplicitno da Ustavni sud glede Doma naroda u istu ravan stavlja i izbor članova Predsjedništva BiH. Forma se može naći da se neizravno kroz izmjene Izbornog zakona, ako ne bude moguća promjena Ustava, omogući kandidiranje predstavnika koji ne predstavljaju konstitutivne narode", rekao je Ljubić.

Napomenuo je kako se u rezoluciji Vijeća Europe pozivaju politički akteri da usvoje neophodne promjene Ustava kako bi se izbori mogli provesti temelju presude u Strasbourgu.

''Traži se da se hitno provede odluka Ustavnog suda temeljem apelacije u slučaju Ljubić'', rekao je i dodao da, ako se to ne dogodi, postoji rizik da će biti blokirano formiranje vlasti na federalnoj i državnoj razini.


''Podržavamo da se dođe do promjene Ustava ali da se kroz promjene Izbornog zakona mora riješiti izbor članova Predsjedništva'', rekao je Ljubić.

Bariša Čolak, izaslanik u Domu naroda BiH rekao je kako se treba fokusirati na izmjene Izbornog zakona BiH ''jer je to najvažnije pitanje"

Mijo Krešić je rekao kako će Glavno vijeće HNS-a od Vijeća Europe tražiti da se uskladi status Općine Tuzla, da bi se omogućila implementacija izbornih rezultata.

''To nije tamo implementirano po mjesnim zajednicama. To je jedina općina koja nije provela izbore na razini mjesnih zajednica ", kazao je Krešić dodavši kako to nije demokratski.

Naime, na sjednici je Glavno vijeće HNS-a razmotrilo rezoluciju Vijeća Europe te pripremilo amandmane koji će biti upućeni delegaciji BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Kopirati
Drag cursor here to close