Zbog neusvajanja dnevnog reda

Prekinuta sjednica Zastupničkog doma: SDA zvao, HDZ nije došao

Današnja izvanredna sjednica Zastupničkog doma otvorena je s više od dva sata zakašnjenja. Zastupnici Kluba HDZ-HNS nisu došli na zasjedanje, među njima ni dopredsjedavajući Doma Mladen Bošković, član tog Kluba.
Vijesti / Politika | 28. 12. 2017. u 16:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine završena je jer većina zastupnik nije podržala predloženi dnevni red u kojem su, među ostalim aktima, bili kandidirani proračun FBiH za iduću godinu i novi federalni zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

Za dnevni red je glasovalo 48 zastupnika od neophodnih 51, protiv je bilo 14, a suzdržanih 11.

''Za'' su bili zastupnici SDA, SBB-a, BPS-a i A-SDA, Demokratska fronta je bila suzdržana ili protiv, Stranka za BiH suzdržana, dok je SDP glasovao protiv.

Inače, u pauzi koja je na zahtjev zastupnika Stranke demokratske akcije uslijedila ubrzo po otvaranju 24. izvanredne sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, poslanički klub Hrvatske demokratske zajednice BiH - Hrvatskog narodnog sabora (HDZ-HNS) priopćio je da ne želi sudjelovati u parlamentarnom radu do okončanja 26. redovne sjednice ili postizanja dogovora između koalicijskih partnera.

HDZ - nije bilo konzultacija

''Cijeneći kako je 24. izvanredna sjednica, zakazana za 28. prosinac bez konzultacija i suglasnosti s dopredsjedateljem Doma Mladenom Boškovićem, a imajući u vidu činjenice i karakter rasprave izazvane Prijedlogom zaključka o brisanju hrvatskog nacionalnog predznaka, vođene tijekom 26. redovite sjednice, te kako se u međuvremenu nisu dogodile značajne promjene koje bi utjecale na normaliziranje odnosa između koalicijskih partnera po ovom, za Hrvate najvažnijem pitanju, smatramo neprimjerenim i neprihvatljivim sazivanje navedene sjednice'', citat je iz priopćenja.

Današnja izvanredna sjednica Zastupničkog doma otvorena je s više od dva sata zakašnjenja. Zastupnici Kluba HDZ-HNS nisu došli na zasjedanje, među njima ni dopredsjedavajući Doma Mladen Bošković, član tog Kluba.

Zbog toga su članovi Kluba Stranke demokratske akcije zatražili pauzu, da bi, kako su obrazložili, stručne službe pozvale poslanike HDZ-HNS-a da dođu na zasjedanje i time pokažu odgovornost budući da su u najavljenom dnevnom redu važni akti, kao što je proračun FBiH za narednu godinu i novi federalni zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

Kad je riječ o 26. redovnoj sjednici Doma, koju u priopćenju spominje Klub HDZ-HNS-a, ona je otvorena protekli tjedan, ali je istog dana i prekinuta.

Špekulira se da će prekid biti epilog i današnjeg zasjedanja.

Klub SDA zvao HDZ-a

Ubrzo nakon što je predsjedavajući Edin Mušić otvorio izvanrednu sjednicu  Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Klub Stranke demokratske akcije zatražio je pauzu, jer na sjednici ne nazoče zastupnici Hrvatske demokratske zajednice BiH.

''Kao što vidimo nemamo kolega iz HDZ-a a sastavni su dio parlamentarne većine. Želimo da kroz pauzu dobijemo na vremenu da kolege iz stručne službe pozovu poslanike HDZ-a, koji svojim dolaskom trebaju pokazati odgovornost'', kazao je šef Kluba SDA Ismet Osmanović.

Na dnevnom redu su, dodao je, veoma važni dokumenti, kao što je proračun Federacije BiH za narednu godinu i zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

Po njegovom mišljenju, ne bi trebalo biti dovedeno u pitanje da se danas federalni proračun za narednu godinu usvoji.

Na sjednici osim zastupnika SDA, SBBBiH, te iz opozicijskih stranaka nazočuju premijer Federacije BiH Fadil Novalić, dopremijeri Jelka Milićević i Vesko Drljača, te federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo. U međuvremenu stigla je i dopredsjedavajuća Predstavničkog doma Vesna Švancer.  

Bez Proračuna za 2018. ?

Zbog tih današnjih događanja u Parlamentu, čini se da F BiH neće dobiti na vrijeme, do 1. siječnja 2018., proračun za narednu godinu. Bez budžeta, mora imati odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca 2018., koju predlaže Vlada, a moraju  odobriti oba parlamentarna doma da bi stupila na snagu.

Šefovi klubova Predstavničkog doma o odgovornosti za neusvajanje budžeta FBiH

Šefovi zastupničkih klubova Stranke demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost Ismet Osmanović i Nasir Beganović izjavili su da su zastupnici HDZ-HNS-a odgovorni što je upravo završena izvanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na kojoj nije usvojen ni dnevni red, a na kojoj se očekivalo razmatranje proračuna Federacije BiH za 2018. godinu i zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

''Razočarani smo što kolege iz HDZ - HNS-a danas nisu došli da zajednički usvojimo proračun Federacije pogotovo što njihovi ministri sudjeluju u donošenju proračunu. Veoma kvalitetan proračun ponudila je federalna ministrica financija Jelka Milićević, koja dolazi iz HDZ-a BiH'', rekao je Osmanović, dodajući da politički razlozi koji navode zastupnici HDZ - HNS-a ne smiju imati veze sa svakodnevnim životom građana u Federaciji BiH.

Ako to, po njegovim riječima, shvati Klub HDZ-HNS i ako se postigne sporazum federalni proračun može se donijeti sljedeći tjedan, a ukoliko se to ne dogodi morat će se donijeti odluka o privremenom financiranju.

''Današnjim odnosom prema sjednici poslanici SBB-a pokazali su da problem nije u našoj političkoj stranci, već da problem u funkcioniranju vlasti u Federaciji isključivo leži u odnosu dvije političke stranke SDA i HDZ BiH. Tako da se sva pitanja u vezi proračuna, te druga trebaju postavljati navedenim stranakama'', rekao je Beganović, te naglasio da bi Klub SBB-a podržao na današnjoj sjednici usvajanje proračuna FBiH za narednu godinu, kao i zakon o PIO.

S druge strane šefovi opozicijskih klubova Socijaldemokratske partije BiH i Demokratske fronte Elvir Karajbić i Dženan Đonlagić smatraju da odgovornost leži u poslanicima sve tri stranke koje čine parlamentarnu većinu u Federaciji SDA, HDZ BiH i SBB BiH.

''Obaveza svake vlasti je da rješava probleme građana Federacije BiH. Ovo je jedina vladajuća većina koja pravi probleme građanima. Ovo je prouzrokovanje jednog kaosa i kolaps vladajuće većine'', istaknuo je Karajbić.

Đonlagić je ocijenio da je izvanredna sjednica Zastupničkog doma ''onako'' sazvana, jer, kako kaže, da se danas usvojio proračun ne bi mogao stupiti na snagu sa 1. siječnja s obzirom da Dom naroda nije ni zakazao sjednicu. To pokazuje da je ''potpuno izgubljena koordinacija stranka, u čijim rukovodstvima sjede SDA, HDZ BiH i SBB i u Zastupničkog domu i Domu naroda Parlamenta FBiH''.

''Sve tri stranke u koaliciji imaju svoj dio odgovornosti za ovo stanje u kojem se sada nalazi Federacija BiH. Proceduralno slijedi tromjesečna odluka o privremenom finansiranju, s tim što ovdje nije ista situacija kao na nivou BiH. Ovdje nema principa automatizma, tu odluku prvo mora donijeti vlada pa da se izglasa u oba doma Federalnog parlamenta'', rekao je Đonlagić.

Današnja izvanredna sjednica Zastupničkog doma otvorena je s više od dva sata zakašnjenja, a nakon čega nije podržan predloženi dnevni red sa 48 glasova ''za'', 14 protiv i 11 suzdržanih.  Za su bili poslanici SDA, SBB-a, BPS-a i A-SDA, Demokratska fronta je bila suzdržana ili protiv, Stranka za BiH suzdržana, dok je SDP glasao protiv.

Zastupnici HDZ-HNS-a u saopćenju su naveli da ne žele sudjelovati u parlamentarnom radu do okončanja 26. redovne sjednice ili postizanja dogovora između koalicijskih partnera.

''Cijeneći kako je 24. izvanredna sjednica, zakazana za 28. prosinca bez konzultacija i suglasnosti s dopredsjedateljem Doma Mladenom Boškovićem, a imajući u vidu činjenice i karakter rasprave izazvane Prijedlogom zaključka o brisanju hrvatskog nacionalnog predznaka, vođene tijekom 26. redovite sjednice, te kako se u međuvremenu nisu dogodile značajne promjene koje bi utjecale na normaliziranje odnosa između koalicijskih partnera po ovom, za Hrvate najvažnijem pitanju, smatramo neprimjerenim i neprihvatljivim sazivanje navedene sjednice'', u priopćenju je naveo šef Kluba HDZ -HNS Jozo Bagarić.

Kopirati
Drag cursor here to close