Bošnjački celofan

Čavara razmišlja da raspusti federalni parlament

Čavara ističe kako je bilo niz sličnih problema poput onoga oko imenovanja članova Upravnog odbora RTV FBiH ili ravnatelja federalne Uprave policije a za sve je optužio SDA
Vijesti / Politika | 15. 01. 2018. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara potvrdio je u ponedjeljak kako razmišlja o tome da raspusti parlament F BiH istaknuvši kako takav potez koji bi i u bosanskohercegovačkim kaotičnim uvjetima bio presedan vidi kao jedan od načina sprječavanja produbljivanja sadašnje krize u odnosima između vladajućih bošnjačkih i hrvatskih stranaka.

"Ako će to spriječiti dalje sukobe i dalju eskalaciju nacionalizma koja će nas još više udaljiti jedne od drugih, onda je bolje realizirati ovu odredbu ustava i raspustiti Parlament Federacije BiH", kazao je Čavara u intervjuu za Nezavisne novine.

Čavara ističe kako je bilo niz sličnih problema poput onoga oko imenovanja članova Upravnog odbora RTV FBiH ili ravnatelja federalne Uprave policije a za sve je optužio SDA koji je u takvim situacijama djelovao zajedno s oporbenim zastupnicima umjesto da se dogovori s partnerima iz vladajuće koalicije.

"SDA radi tako da provede sve što je u njegovom interesu, a zanemaruje interese svojih partnera u vlasti. Imamo situaciju da se nameću pitanja zbog kojih do izražaja dođe nacionalizam koji nije dobar", kazao je Čavara koji drži kako je bošnjački nacionalizam "umotan u celofan" najveća prijetnja opstanku BiH a u taj kontekst stavio je i potvrdu Željka Komšića kako će se ponovo kandidirati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

"Bošnjački nacionalizam umotan u celofan građanskog je put u nestanak ovakve BiH i put u totalnu disoluciju BiH. Takav radikalizam, unitarizam, tjera Srbe u otcjepljenje, a Hrvate u treći entitet. Imali smo osam godina situaciju da se Hrvat Željko Komšić lažno predstavljao kao Hrvat u tročlanom Predsjedništvu i tom gospodinu nije dovoljno koliko je štete napravio BiH u odnosima naroda i povjerenju u institucije BiH, i sad opet. Ne mogu vjerovati da Željko Komšić toliko mrzi BiH da želi napraviti destrukciju odnosa i srušiti povjerenje u institucije i povjerenje među konstitutivnim narodima, a mislim da nas to vraća na ratne pozicije i to nije dobro", kazao je Čavara.

Hina pak navodi Čavara, odluči li se raspustiti parlament Federacije BiH, to može učiniti i bez formalne suglasnosti dvoje dopredsjednika iz reda bošnjačkog odnosno srpskog naroda no ostaje nejasno kakav bi bio praktični učinak takvog postupka jer u BiH ne postoji institut izvanrednih izbora.

To bi onda značilo tek činjenicu da u Federaciji BiH ne postoji zakonodavna vlast i da će se na novu čekati do redovitih izbora planiranih za listopad ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close