Eric Nelson

Zbog Daytona i korupcije SAD najavile sankcije bh. političarima?

Mogućnost rata, podjele Bosne i Hercegovine te mirni razlaz okupirali su javni prostor. Prvi put najavljene su sankcije radi takve retorike bosanskohercegovačkih političara.
Vijesti / Politika | 28. 04. 2021. u 20:25 Bljesak.info
Spremne američke sankcije bh. političarima zbog destabilizacije Dejtona

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog ponašanja bh. političara zabrinute su Sjedinjene Američke Države. Zbog destabiliziranja Daytonskog mirovnog sporazuma i korupcije na stolu ih čekaju spremne sankcije, poručuje američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Eric Nelson. Ove moguće sankcije nisu novina, ali bi novina mogle biti promjene.

Mogućnost rata, podjele Bosne i Hercegovine te mirni razlaz okupirali su javni prostor. Prvi put najavljene su sankcije radi takve retorike bosanskohercegovačkih političara. Američki veleposlanik tvrdi da su sankcije spremne te da Amerika vidi budućnost Bosne i Hercegovine kao jedinstvene s dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

“U pitanje dovode Daytonski mirovni sporazum koji garantira postojanje oba entiteta. Ovakvo skretanje pažnje služi interesima lidera. Na stolu se nalaze sankcije zbog destabiliziranja Daytonskog mirovnog sporazuma i korupcije. Još strože sankcije mogu uvesti građani glasanjem na izborima”, ističe Nelson.

A upravo oni koje su građani izabrali, a sjede u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, izdali su šturo priopćenje gdje navode da su s visokim predstavnikom Europske unije Josepom Borrelliem vodili razgovor o političkoj situaciji u našoj zemlji. Željko Komšić napustio je taj sastanak nakon što je Milorad Dodik spomenuo njegovu nelegitimnosti među drugim predstavnicima hrvatskog naroda što je Šefik Džaferović okarakterizirao kao incident.

“Možemo slobodno kazati incident, kada je gospodin Dodik povrijedio ili uvrijedio gospodina Komšića to jeste bila uvreda za njega. Ne može on suditi o legalitetu i legitimitetu mandata gospodina Komšića kao niti bilo kojeg drugog člana Predsjedništva”, kaže Džaferović.

Dodik pak kaže kako nije on taj koji je prvi prozvao Komšića nelegitimnim već da to svi već znaju. Za političku krizu unutar zemlje predsjedatelj Predsjedništva navodi politiku Šefika Džaferovića.

“On kaže da je njihova politika reintegracija, a ne integracija Dejtonskog sporazuma. Oni uporno žele da reintegriraju Bosnu i Hercegovinu kako oni zamišljaju, u kome nema ni Srba ni Hrvata a i neku građansku podvalu koju oni stalno proturaju jer misle da je to zvučno zapadnim zemljama”, kaže Dodik.

Ono što nije navedeno u priopćenju Predsjedništva jeste još jedan poziv na dijalog i smanjenje političkih tenzija.

Visoki predstavnik izrazio je zabrinutost zbog sve češće nacionalističke i retorike podjela u zemlji. Apelirao je na članove Predsjedništva da se uključe u međusobni dijalog i da podstiču okruženje koje pogoduje jedinstvu, konsenzusu i konstruktivnom angažmanu u interesu građana Bosne i Hercegovine, kroz smanjenje političkih tenzija i promicanje pomirenja.

Sankcije nisu ništa novo za naše političare, vidljivih promjena u njihovim medijskim nastupima nema. Naš sugovornik smatra da će se nove sankcije isplatiti.

“Čini mi se da ove sankcije itekako imaju utjecaja i ukoliko se proširi ta lepeza osoba koja će biti stavljena na crnu listu i ukoliko bi to, opet kažem, ideal[1]tipski mogla da prati još i Europska unija, itekako bi se situacija promijenila”, naglašava politički analitičar Adnan Huskić.

Nakon ove najave Sjedinjenih Američkih Država očekuju se konkretni potezi Europske unije koja za sada šalje protokolarne izjave i poziva na dijalog. Do tada, preostaje nam da slušamo huškačke poruke političara koje pogoduju samo njima kao dio predizborne kampanje u trci za nove mandate, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close