Neovisno pravosuđe važno

Eric Nelson: Sramotno, malo se istražuje korupcija na visokom nivou

Pravosudni sektor, prema mišljenju američkog veleposlanika u BiH, ima vodeću ulogu u stvaranju sistema provjere i ravnoteže da se identificiraju koruptivne aktivnosti.
Vijesti / Flash | 09. 03. 2021. u 08:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Eric Nelson, veleposlanik SAD-a u Bosni i Hercegovini govorio je u novom izdanju emisije “Izvan okvira”, te se osvrnuo na problem korupcije u Bosni i Hercegovini, i važnost neovisnog pravosuđa.

Pravosudni sektor, prema mišljenju američkog veleposlanika u BiH, ima vodeću ulogu u stvaranju sistema provjere i ravnoteže da se identificiraju koruptivne aktivnosti.

''Odgovornost je i na parlamentu, ministarstva trebaju da nadgledaju rad svojih zaposlenika. Pitanje da li imate sisteme koji će kazniti korupciju, kazniti je kaznenim procesuiranjem. Pravosuđe mora biti nezavisno, njemu su neophodne reforme. Ne morate ništa drugo pogledati, nego pogledati broj visokorangiranih koruptivnih slučajeva u BiH – radi se o jednom ili dva takva slučaja (u protekloj godini), to je sramotno. Nije istina da nema korupcije. Realnost je da ima jako malo istraživanja i procesuiranja korupcije na visokoj razini. Pravosuđe mora biti nezavisno'', rekao je Nelson u programu N1 televizije dodavši da su reforme prioritet, te da sadašnjem sistemu nadzora nedostaje integriteta.

Eric Nelson podsjetio je na reforme koje se odnose na vladavinu zakona, kao i reforme koje se odnose na VSTV.

“Što se tiče rada sudaca i tužitelja širom zemlje, sve reforme su već dugo u debati. Ja se nadam da će se moći implementirati u obliku koji uvažava standarde Europske unije, nadam se da će ovo biti godina u kojoj će se to postići”, zaključio je.

Kopirati
Drag cursor here to close