Nešićev prijedlog

Odbijena deklaracija o osudi govora mržnje Bakira Izetbegovića

''Jako me pogodilo neki dan kad me je moj prijatlje Bošnjak pitao ‘druže, idemo li u neki novi rat i treba li da se selimo odavde?’. Ne trebamo se seliti odavde'', poručio je Nešić.
Vijesti / Politika | 28. 04. 2021. u 14:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Parlamenta Bosne i Hercegovine odbili su prijedlog Nenada Nešića da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti, kako je naveo, "Deklaraciju o osudi govora mržnje nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH, zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića".

''Pošto je danas odbijen moj prijedlog za dnevni red, ja više neću sudjelovati u radu Parlamentarne skupštine. Smatram da to nema smisla i da je na neki način gubljenje vremena'', naveo je Nešić.

Vrijeđanje

Kako je kazao na današnjoj sjednici, cilj ove deklaracije jeste ''da iznevjerenim građanima danas odavde pošaljemo poruku da ne treba da strahuju, da većina predstavnika političkih stranaka ne podržavaju sukobe i osuđuju svaki govor mržnje''.

''Znam da ovo što sad govorim mnogim predstavnicima bošnjačkog naroda nije drago da slušaju, ali smatram da bi ovo bio veliki iskorak ka tome da politički predstavnici bošnjačkog naroda pokažu da je BiH moguća država. Pozivam vas da javno osudimo sve one koje pozivaju na rat, sukobe i nasilje, da jasno kažemo da rat, sukobi i nasilje ne stanuju BiH'', nveo je Nešić.

''Jako me pogodilo neki dan kad me je moj prijatlje Bošnjak pitao ‘druže, idemo li u neki novi rat i treba li da se selimo odavde?’. Ne trebamo se seliti odavde'', poručio je Nešić.

 Nenad Nešić

On navodi da je Izetbegović zadnjih dana ''vrijeđao Srbe i crnce''. 

''Bakir Izetbegović je vrijeđao Srbe i crnce. Pozivao na rat i to treba zaustaviti i poslati poruku mira i suživota građanima BiH'', poručio je Nešić.

Odgovorio mu je Saša Magazinović iz SDP-a koji je kazao da je govor mržnje u političkom prostoru - više nego prisutan.

''Ovako sročena deklaracija abolira sve druge koji se također služe govorom mržnje i politički je usmjerava na potpuno pogrešan način. Da li se Bakir Izetbegović služi govorom mržnje? Da, ima situacija. Da li je on čovjek o kojem treba raspravljati Parlament, abolirajući sve druge? Ne, nije. Ako je predlagač spreman tretirati i druge političare koji truju ovaj narod govorom mržnje i sve ih zajedno staviti i osudu, imat ćete podršku za to''.

Dženan Đonlagić je kazao da je Nešić izjavio ranije da BiH nije njegova domovina.

''Niste vjerodostojni, neozbiljni ste'', poručio je Đonlagić.

Javio se i zastupnik SDA Adil Osmanović.

''Ovo je građanski dom, nije Dom naroda. Vi predlaganjem deklaracije kojom želite da stavite u usta predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću da on daje izjave huškačke prirode, ne stoje. Vi kolega Nešiću, čiji je lider SNSD-a vaš politički otac i uzor, je identičan njegovom''.

Dragan Mektić, zastupnik SDS-a, kazao je da je već odavno poznato da u BiH dobro žive lopovi, tajkuni i političari.

"U isto vrijeme i jedni i drugi i treći narodu 'bacaju pseću kost da to narod glođe' dok ih oni na taj način drže na distanci od svih ključnih problema", rekao je Mektić. Zatražio je da se na dnevni red uvrsti inicijativa da se zaduži Vijeće ministara da se ovom domu dostavi Program reformi, kao i dokument NATO-a koji je tijekom travnja dostavljen u Bruxelles.

"Moramo narodu objasniti jesmo li u MAP-u ili nismo. Dajte da narod zna, da narod ne opterećujemo samo glupostima i kreditima, imamo li snage da izađemo pred narod i kažemo mi vas vodimo u tom pravcu", kazao je Mektić.

Rasprava

Snježana Novaković-Bursać zastupnica SNSD, ukazala je na kršenje Poslovnika, te da se koristi svaka prilika da se u neku raspravu uključi ime Milorada Dodika.

"Ovdje se raspravlja o dnevnom redu i molim Vas zaštitite gospodina Nešića jer je on regularno podnio inicijativu i ako ona uđe u dnevni red imaćemo vrijeme da raspravljamo", kazala je Novaković.

Nenad Stevandić, zastupnik Ujedinjena Srpska, kazao je da se ne može oduzeti pravo Nešiću da predloži inicijativu.

"Ne postoji ekvivalent za vrijeđanje jednog naroda nazivajući ga genocidašima", kazao je Stevandić, dodavši da Nešić ima pravo.

Nikola Lovrinović iz HDZ-a referirao se na izjave kolega i poručio je Đonlagići da on govori da BiH jeste njegova domovina, ali da u njoj ne može ostvariti svoja politička prava.

Branislav Borenović, zastupnik PDP-a, kazao je da ono što je rekao Izetbegović je za svaku osudu i za potpunu izolaciju.

Damir Arnaut iz Naše stranke kazao je Nešiću da je ispao pravi "frajer", odnosno "levat" s ovim prijedlogom, jer je ispunio želju SDA i SNSD-u, jer se rasprava povela o pogrešnoj temi, a ne o radu Vijeća ministara, vakcinama i drugom.

Podsjetimo, gostovanje predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića u programu BHRT-a izazvalo je dosta pažnje javnosti zbog izjave u kojoj transfer načelnika Općine Novi Grad-Sarajevo u Stranku za BiH uspoređuje sa angažiranjem "crnca".

"To vidimo u sportu, kada nekoj ekipi ne ide dobro - uzme recimo crnog košarkaša i tako dalje. Da li će biti tako sa Efendićem, vidjet ćemo, vrijeme će pokazati. Pokušali smo ga zadržati", poručio je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close