''Jedini živući''

Ćudić u Mostaru: Jedino Naša stranka ima 'domaći proizvod' izmjena Ustava

''U našem prijedlogu Dom naroda se ne ukida, nego se spaja odnosno transformira tako što se povećava broj zastupnika u Zastupničkom domu i tu klubovi naroda, ali i klub ostalih postaju uvjetno rečeno 'mini domovi naroda'''.
Vijesti / Politika | 15. 03. 2022. u 19:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naša stranka trenutno ima jedini 'živući' prijedlog izmjena Ustava BiH i to je 'domaći proizvod' koji nam nije nametnuo ni Bruxelles, a ni Washington - kazala je Sabina Ćudić iz Naše stranke na Javnoj tribini ove stranke u Mostaru u utorak večer.

Kako je kazala Ćudić, svi drugi ''prijedlozi su ili pali na ustavno pravnoj komisiji ili nikada nisu službeno ni upućeni.''

''Važno nam je da imamo 'domaći proizvod'. Jer to nije ništa što nameće Bruxelles ili Washington, već nam je važno da građanima pružimo priliku da od nas samih čuju o prijedlogu i da postave pitanje, kritike i sl.'', istaknula je.

Na prijedlogu su radili mjesecima, a bilo je desetine verzija prijedloga koje su diskuturali sa zajednicom intelektualaca i pravnih eksperata.

FOTO: Bljesak.info / Javna tribina Naše stranke u Mostaru

''Ono što garantiram za prijedlog Naše stranke jeste da je to trenutno jedini prijedlog u BiH koji miri kolektivne identitete i individualna prava. Implementira odluke Europskog suda za ljudska prava, istovremeno pružajući potpuno ravnopravan odnos svima za indirektni izbor predsjednika, jednog predsjednika ili predsjednice u Parlamentarnoj skupštini BiH gdje svi, kako konstitutivni narodi Srbi, Bošnjaci i Hrvati - tako i ostali imaju jednaka prava, kako prijedloga tako i zadržavajući prava vitalnog interesa i prava veta'', rekla je Ćudić na tribini u Mostaru.

Iz Naše stranke navode i kako je ''Dom naroda groblje dobrih zakona''.

FOTO: Bljesak.info / Javna tribina Naše stranke u Mostaru

''Taj mehanizam je zloupotrijebljen i koristi se kao mehanizam blokade a ne da zaista ponudi kvalitetu života tim grupama ali i pojedincima.

U našem prijedlogu Dom naroda se ne ukida, nego se spaja odnosno transformira tako što se povećava broj zastupnika u Zastupničkom domu i tu klubovi naroda, ali i klub ostalih postaju uvjetno rečeno 'mini domovi naroda'. Ono što se problematiziralo kroz Dom naroda, sada se problematizira kroz klub Srba, Hrvata, Bošnjaka i klub ostalih. Oni svoje primjedbe na zakonska rješenja, ukoliko smatraju da krše vitalni interes - problematiziraju direktno na Ustavnom sudu'', objasnila je Ćudić.

FOTO: Bljesak.info / Sabina Ćudić

Jedna država i jedan predsjednik također je prijedlog Naše stranke. Na to, Ćudić kaže da su slijedili njemački model. Prema njihovom prijedlogu, te nadležnosti se primarno prebacuju na Vijeće ministara.

''Jedan predsjednik sa simboličkim ovlastima izabran na način da mora dobiti podršku i Srba i Hrvata i Bošnjaka i Ostalih - simbolička je funkcija. Osigurava zastupljenost sva tri konstitutivna naroda plus ostali, zato što predsjednik, podpredsjednik, predsjedatelj Parlamenta i njegov ili njezin zamjenik ne mogu doći iz istog reda naroda ili ostalih. Tako da osiguravamo te uvjetno rečeno magične četiri stolice a bez da ih gomilamo u uredu predsjednika'', istaknula je na kraju.

FOTO: Bljesak.info / O izmjenama Ustava u Mostaru

 

Kopirati
Drag cursor here to close