Kako zaustaviti trenutnu histeriju

Naša stranka: Ukinuti trošarine i PDV na gorivo

Vijesti / Politika | 05. 03. 2022. u 12:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osim prošlogodišnje odluke kojom se kontrolira visina marži za naftne derivate, Vlada Federacije bi hitno morala reagirati i drugim mjerama kako bi se zaustavila inflacija čiji svakodnevni rast vidimo. U uvjetima u kojima cijene na tržištu nemaju ograničeni rast, prije svega to znači zaustavljanje rasta cijene goriva, koja bi mogla dovesti do eskalacije cijena drugih osnovnih proizvoda, a naročito namirnica na tržištu BiH, navode iz Naše stranke.

Jasno je da mjera koja bi mogla dati trenutne rezultate, dok traje rast cijena goriva na svjetskim burzama, jeste ukidanje trošarina na gorivo, koja u trenutnoj cijeni od 2,76KM sudjeluju sa 0,30KM. Druga mjera koja se može predložiti je privremeno ukidanje PDV-a na gorivo, čime bi se moglo oduzeti još 0,40KM. O ovome već neko vrijeme govore i ekonomski stručnjaci ali i stranke Trojke.

Inflaciju i stagnaciju gospodarstva moguće je dijelom obuzdati i uvođenjem subvencija države na cijene goriva za poljoprivredu, takozvanim plavim dizelom, čime bi ne samo dobili više hrane u domaćoj proizvodnji, već i obuzdavanje rasta cijena domaćih namirnica. Sve dok Bosna i Hercegovina većinu svoje hrane ne podmiruje iz vlastite proizvodnje, treba voditi računa o osiguravanju sigurnih kanala za redovno snabdijevanje. Inicijative za uvođenje prava na plavi dizel Naša stranka je već ranije uputila u proceduru na državnom i federalnom nivou te i dalje stojimo iza istih zahtjeva i argumenata, navode u priopćenju.

U situaciji kada proračun Federacije BiH nije usvojen, hitnim korekcijama Vlada Fadila Novalića morala bi utjecati na to da se povećaju iznosi za subvencije poljoprivredi, čime bi se osigurala sjetva i povećanje proizvodnje hrane, što bi zaustavilo trenutnu histeriju u nabavkama zaliha.

Takođe, Vlada bi trebala maksimizirati iznos za nabavku robnih rezervi, iako premijer tvrdi da je već sada taj iznos desetostruko povećan u odnosu na dosadašnju praksu. Nažalost, Vlada FBiH se do sada nije pokazala sposobnom da djeluje u vremenu krize, pa je teško očekivati promjenu paradigme i ovaj put. Iz tog razloga smo na još neusvojeni proračun uputili amandman kojim smo upravo za poljoprivredu tražili 150 milijuna KM što ćemo ponoviti i kada proračun dođe na dnevni red. Zatražili smo, također, informaciju o tačnim podacima robnih rezervi kako bismo i mi i građani znali da li premijer Novalić i ovaj put kao u slučaju respiratora falsificira podatke, navode iz Naše stranke.  

Inicirali smo 28. veljače osnivanje kriznog stožera koji bi dnevno pratio situaciju na burzama i razvoj krize i donosio odluke koje bi mogle stabilizirati ekonomska kretanja, zaustaviti inflaciju i spriječiti stagnaciju privrede BiH. S obzirom na to da se ovo još uvijek nije realiziralo, ponovo ćemo ovaj zahtjev uputiti ka Vladi FBiH u ponedjeljak, navode.

Kopirati
Drag cursor here to close