"Kao da je BiH dijete koje treba štititi"

Rusko veleposlanstvo SAD-u: Cijeli svijet je vidio kako ste branili Afganistan, Irak, Libiju i Jugoslaviju

Kako navode iz ruskog velepolsnastva, veleposlanik elokventno govori o poštivanju suvereniteta Bosne i Hercegovine i odmah bez oklijevanja izjavljuje da Sjedinjene Države "neće prepustiti BiH Rusiji" kao da Bosna i Hercegovina nema svoj suverenitet.
Vijesti / Politika | 28. 08. 2022. u 15:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini dalo je komentar na nedavno objavljeni intervju američkog veleposlanika u BiH, M. Murphyja, za Radio Slobodna Europa.

Kako navode iz ruskog velepolsnastva, veleposlanik elokventno govori o poštivanju suvereniteta Bosne i Hercegovine i odmah bez oklijevanja izjavljuje da Sjedinjene Države "neće prepustiti BiH Rusiji" kao da Bosna i Hercegovina nema svoj suverenitet, kao da je slabo dijete koje treba štititi.

"Polazimo od toga da su građani zemlje – Bošnjaci, Srbi, Hrvati, ostali – jaki i samopouzdani ljudi koji su prošli kroz teška iskušenja i stoga su sposobni da se brane, kao i da pregovaraju. Bez lažnih 'visokih predstavnika', bez uvredljivog vanjskog tutorstva brojnih 'posebnih predstavnika'. Rasuđivanja gospodina veleposlanika jasno pokazuju nesklad između riječi i djela Washingtona. Cijeli svijet je vidio kako je on nedavno 'branio' Afganistan, a ranije – Irak, Libiju, Jugoslaviju. Sada Sjedinjene Države aktivno 'brane' Europu, polako ali sigurno, rekli bismo profinjeno, dovodeći je u stanje ne samo političke već i ekonomske nemoći", napisali su iz Veleposlanstva Ruske Federacije.

Iz ovog veleposlanstva tvrde da SAD, čiji je temelj napola rascijepljen, a pukotine se produbljuju, organski ne prihvata države sa stvarnim suverenitetom, sposobne da se zauzmu za sebe i da, kako objašnjavaju, u tome je smisao proxy-rata protiv Rusije, koji je organizirao "zasnovan na pravilima" dominacije i segregacije i stoga osuđen na propadanje "zapadni svijet", prenosi N1

"U stvari, Washington samo potvrđuje poznatu izreku – Bože, sačuvaj me od ('dokazanih') prijatelja…o se tiče Rusije, takođe imamo svoje nacionalne interese koje branimo. Ali za razliku od zapadnih zemalja, izvježbanih u licemernoj retorici, mi preferiramo otvoren i prijateljski dijalog s našim partnerima u Bosni i Hercegovini. Naš način vođenja razgovora predviđa mirno, jasno iznošenje argumenata, kao i trezveno, objektivno sagledavanje odgovora. Općenito, bilježimo upravo takav pristup. Nažalost, ponekad kao odgovor čujemo histerične, nesuvisle povike demagoga. Neka im Bog sudi", navedeno je na kraju objave.

Kopirati
Drag cursor here to close