Putem videolinka

Džaferović sudjelovao na summitu Krimske platforme kojeg je organizirao predsjednik Ukrajine

Predsjedavajući Džaferović je, uz zahvalnost iskazanu povodom poziva i prilike da se obrati sudionicima ovog događaja, podsjetio na temeljne odrednice vanjske politike BiH.
Vijesti / Flash | 23. 08. 2022. u 17:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:PR  / Džaferović sudjelovao na summitu Krimske platforme kojeg je organizirao predsjednik Ukrajine

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sudjelovao je danas putem video-linka na samitu Krimske platforme, čiji je domaćin bio predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelensky.

Predsjedavajući Džaferović je, uz zahvalnost iskazanu povodom poziva i prilike da se obrati sudionicima ovog događaja, podsjetio na temeljne odrednice vanjske politike BiH.

''Vanjska politika Bosne i Hercegovine prema međunarodnim partnerima, što uključuje i prijateljsku Ukrajinu, zasniva se na otvorenosti i ravnopravnosti, uzajamnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, principu miroljubive suradnje, poštovanju međunarodnog prava i uvažavanju obostranih interesa, što je izričito navedeno u strategiji Vanjske politike BiH, koja je u potpunosti u skladu s Poveljom Ujedinjenih nacija - istaknuo je Džaferović.

Istovremeno, podsjetio je da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine 6. ožujka2014. godine usvojilo posebnu izjavu o situaciji u Ukrajini.

''Tom izjavom Predsjedništvo je izrazilo оčеkivаnjе dа ćе dо rјеšеnjа nоvоnаstаlе krizе dоći mirnim i dеmоkrаtskim srеdstvimа, diјаlоgоm i pоlitičkim prеgоvоrimа izmеđu svih rеlеvаntnih strаnа, uz kоnstruktivnu pоdršku ciјеlе mеđunаrоdnе zајеdnicе, nа оpćeprihvаćеnim principimа mеđunаrоdnоg prаvа'', kazao je Džaferović.

Dodao je da je tom prilikom Prеdsјеdništvо Bоsnе i Hеrcеgоvinе, također, izrazilo punu pоdršku nаpоrimа s cilјem prеvаzilаžеnjа trеnutnе situаciје i оdržаnjа mirа i pоtrеbnе sigurnosti, te pozvalo sve strаnе u spоru dа sе uzdržе оd upоrabе silе i žurno оtpоčnu pоlitički diјаlоg zа rјеšеnjе nоvоnаstаlе situаciје, u intеresu mirа, rеgiоnаlnе i glоbаlnе stаbilnоsti.

''Godinu dana nakon održavanja nelegalnog i nelegitimnog referenduma, i posljedične nezakonite aneksije Krima i Sevastopolja od strane Ruske Federacije, 16. 3. 2015. godine Bosna i Hercegovina se pridružila deklaraciji visokog predstavnika uime EU o Krimu, kojom je potvrđena čvrsta opredijeljenost za suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine'', podcrtao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Precizirao je da je istom deklaracijom nastavljeno s osudom tog čina kršenja međunarodnog prava, te je istaknuto da je ilegalna aneksija Krima i Sevastopolja direktan izazov međunarodnoj sigurnosti, s ozbiljnim implikacijama na međunarodni pravni poredak koji štiti jedinstvo i suverenitet svih država.

''Također, istaknuta je posvećenost potpunoj provedbi politike nepriznavanja, uključujući i restriktivne mjere. Ponovo je potvrđena duboka zabrinutost zbog kontinuiranog vojnog jačanja i pogoršanja stanja ljudskih prava na poluotoku Krim, uključujući uskraćivanje slobode govora i progon pripadnika manjina'', kazao je.

Džaferović je, također, podsjetio da je ponovljen poziv da se međunarodnim akterima u oblasti ljudskih prava omogući potpun, slobodan i neograničen pristup cijeloj teritoriji Ukrajine, uključujući Krim i Sevastopolj.

''Ponavljam, Bosna i Hercegovina se pridružila ovoj deklaraciji visokog predstavnika uime Europske unije o Krimu'', naglasio je.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je kazao da se nakon invazije Ruske Federacije na Ukrajinu 24. 2. 2022. godine, Bosna i Hercegovina, slijedom prethodno navedenog, pridružila brojnim međunarodnim dokumentima, kao što su: Rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija „Agresija na Ukrajinu“; Odluka Vijeća Europe o suspenziji predstavništva Ruske Federacije iz Vijeća Europe; Deklaracija visokog predstavnika uime Europske unije o invaziji oružanih snaga Ruske Federacije na Ukrajinu i nizu pratećih deklaracija, kao i nizu odluka drugih međunarodnih institucija i organizacija.

Naglasio je da su prethodno izneseni stavovi BiH doneseni slijedom odluka institucija, te međunarodnih obaveza, uključujući Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa Europskom unijom i druge akte.

''Na kraju, unatoč vanjskim i unutrašnjim pritiscima, kao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, mogu reći da nisu promijenjeni navedeni zvanični stavovi države Bosne i Hercegovine o podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i o osudi postupaka kojima se povređuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine'', kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferpvić, obraćajući se putem videolinka na samitu Krimske platforme.

Samitu se obraćaju predstavnici 50 država, uključujući šefove država i vlada, pored ostalih - njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron, britanski premijer Boris Johnson, kanadski premijer Justin Trudeau, američki državni sekretar Anthony Blinken, talijanski premijer Mario Draghi, turski predsjednik Reccep Tayyip Erdogan, poljski predsjednik Andrzej Duda, japanski premijer Kishida Fumio i nizozemski premijer Mark Rutte.

Također, na samitu se obraća generalni tajnik UN-a Antonio Gutters, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg, te brojni drugi dužnosnici, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close