Stava bez

Ruska invazija na Ukrajinu podijelila BiH

Čini se kako se Predsjedništvo BiH ni o ovom problemu svjetskih razmjera nije usuglasilo te BiH, po tko zna koji put, nema jasan stav o trenutnoj situaciji.
Vijesti / Politika | 24. 02. 2022. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stav BiH o ruskoj invaziji na Ukrajinu podijeljen je.

Naime, članovi Predsjedništva BiH ponovno su izrazili drukčije stavove o situaciji koja je zatekla cijeli svijet te ih još jednom 'zaboravili' usuglasiti.

"Jutros u 06:00 sati razgovarao sam s ukrajinskim otpravnikom poslova koji nas je službeno obavijestio da je počeo napad na Ukrajinu i da Ukrajina traži našu podršku i ubuduće. Država BiH se pridružila izjavi zemalja članica EU o situaciji u Ukrajini. U skladu sa svojim mogućnostima nastavit ćemo da pružamo podršku Ukrajini", naglasio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Njegovo mišljenje dijeli i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji se o situaciji u Ukrajini oglasio priopćenjem:

"Najoštrije osuđujem ničim izazvanu invaziju Ruske Federacije na Ukrajinu, pridružujući se reakcijama civiliziranog svijeta na ovaj mračni i uznemirujući dan. U mislima i molitvama sam s ljudima u gradovima širom Ukrajine, koji se nalaze pod brutalnim napadima ruskih vojnih snaga", priopćeno je iz Ureda bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

No, njihovo mišljenje ne dijeli srpski član Predsjedništva BiH koji je u srijedu istaknuo kako stav BiH o situaciji u Ukrajini treba biti neutralan.

"Za Bosnu i Hercegovinu je najbolje da ostane neutralna, odnosno da se konstituira stav da se neće svrstavati na bilo koju stranu kada je riječ o situaciji između Rusije i Ukrajine", istaknuo je Dodik.

Čini se kako se Predsjedništvo BiH ni o ovom problemu svjetskih razmjera nije usuglasilo te BiH, po tko zna koji put, nema jasan stav o trenutnoj situaciji. 

Također, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković na svojem Twitter profilu napisala je u utorak kako se BiH pridružuje osudi odluke o priznavanju neovisnosti dijelova teritorija Ukrajine.

Također, ministrica vanjskih poslova naglasila je kako "BiH dobro razumije kako zao rat može biti" te izrazila solidarnost s građanima Ukrajine.

Podsjetimo, Ruski predsjednik Vladimir Putin noćas je donio odluku o specijalnoj vojnoj operaciji u Donbasu.

Šef ruske države istaknuo je da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da je Rusija izvela raketne napade na ukrajinsku infrastrukturu i pogranične snage te da su se u mnogim gradovima čule eksplozije.

Kopirati
Drag cursor here to close