Facebook iskrice

Karić ruskom veleposlanstvu: Vi ste vodeća sila terora, diskriminacije i gušenja istine

Vijesti / Politika | 29. 11. 2022. u 21:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ambasada Rusije u BiH obrušila se na gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić zbog potpisivanja Sporazuma o prijateljskoj suradnji Kijeva i Sarajeva. Rusi su upitali gradonačelnicu Karić hoće li poslati dobrovoljce u Ukrajinu da "brane neonaciste".

"Obratili smo pažnju na učešće gradonačelnice grada Sarajeva Benjamine Karić u organiziranom u Brielu Kijevskom investicionom forumu na marginama kojeg potpisan je Sporazum o prijateljskoj suradnji između Sarajeva i Kijeva.

U principu takva praksa je uobičajena te doprinosi razvoju bilateralnih odnosa. Međutim, analiza potpisanog dokumenta otvara niz pitanja.

U skladu s Članom 1, oba glavnih grada "zastupaju europske vrijednosti demokracije, slobode i vladavine prava", "posvećena su ljudskim pravima i principima međunarodnog prava" te "promoviraju miran suživot u Europi". Skoro svaka točka je ispunjena licemjerjem", stoji u objavi Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

Zatim su iz Ambasade nastavili da "dijele lekcije":

"O kakvoj vladavini prava možete razgovarati s onima koji su uzurpirali vlast kao rezultat državnog udara 2014. godine čime su započeti dugogodišnji tragični događaji u Donbasu? O kakvoj posvećenosti ljudskim pravima možete razgovarati s onima koji su tijekom sedam godina vršili sistematsko bombardiranje civilnog stanovništva pomoću zapadnog oružja, a zbog čega su ginuli i dalje ginu žene, starci i djeca? O kakvom mirnom suživotu možete razgovarati s onima koji su, kao što je već izvjesno, planirali upotrebom sile preuzeti teritoriju gdje su ljudi slobodnim demokratskim glasanjem izjavili da su protiv fašističkog režima? Kako gospođa Karić može komunicirati s duhovnim sljedbenicima onih koji su bukvalno hiljadama uništavali Jevreja, Rusa, Poljaka, Roma i pripadnika drugih nacionalnosti?

Da li potpisan sporazum znači da će gospođa Karić, u znak solidarnosti s njenim novim partnerima, početi da preimenuje ulice Sarajeva po banderovskim izrodima? Da će zabraniti u prijestolnici Bosne i Hercegovine rusku kulturu, rusku muziku te ruski balet? Da li to znači da će gospođa Karić, u skladu s Članom 4, poslati dobrovoljce iz Sarajeva kako bi pomogli ukrajinskim neonacistima? I na kraju – kao vrhunac apsurda – ako je dokument potpisan na ukrajinskom i engleskom jezicima, da li to znači da se gospođa Karić odriče bosanskog, srpskog i hrvatskog jezika na kojima su, između ostalog, potpisani svi sporazumi između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije?

Svjesni smo da za gospođu Karić naša pitanja mogu biti retorička. Međutim, uvjereni smo da će ona prije ili kasnije morati dati odgovor na njih – i to pred svojim biračima", upozorili su iz ruske ambasade.

Ubrzo je stigao i odgovor Rusima iz Ureda gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić. Odgovor koji je Karić objavila na svom nalogu na Facebooku prenosimo u cijelosti:

"Niste mjerodavni da govorite o ljudskim pravima, međunarodnom pravu te o suživotu u Europi. Jer sama činjenica da je vaša zastava spuštena u Vijeću Europe dovoljno govori da vi ne pripadate više europskim vrijednostima koje su sve suverene i nezavisne države Europe zajednički kreirale. Vaše ponašanje i djelovanje vas je odvojilo od europske porodice zbog čega pati cijela Europa kao i sami građani Ruske Federacije.

Vlast u Ukrajini je izabrana na demokratskim izborima, i svojim glasanjem na Generalnoj skupštini UN-a država Bosna i Hercegovina je jasno stala uz teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Stanovništvo Ukrajine svakodnevno pati zbog agresije Ruske Federacije na teritoriju Ukrajine i anektiranja ukrajinskih teritorija suprotno međunarodnom pravu.

Ambasada Ruske Federacije bi trebala poznavati pravni sistem države u kojoj je otvorena.

Gradonačelnik Sarajeva ne odlučuje o nazivima ulica. Ruska kultura, balet, muzika su uvijek dobrodošli u Sarajevu kao i svaka druga kultura. Ruske agresorske snage nisu ni danas dobrodošle u Sarajevo kao što nisu bile dobrodošle ni u periodu od 1992.-1995. kada isti oni koji su sudjelovali u opsadi Sarajeva sudjeluju u ratnim zločinima i danas. Treba biti iskren- tada su i ukrajinski dobrovoljci sudjelovali u opsadi Sarajeva, ali mi ne identifikujemo cijeli narod s njihovim zločincima kao što ne identifikujemo ni ruski narod s agresorima i zločincima koji danas ubijaju hiljade nedužnih u Ukrajini.

Nikada se ne odričem ni bosanskog, ni srpskog, ni hrvatskog jezika, ni latinice ni ćirilice.

Ne dozvoljavam državi koja je uložila veto u Vijeću sigurnosti na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici da drži pridike o moralu. Vi, Putinova Rusija, trenutno ste vodeća sila terora, diskriminacije, gušenja istine i širenja laži u svijetu", poručila je Karić.

Kopirati
Drag cursor here to close