Poruka iz Bukurešta

Stoltenberg: NATO ne zaboravlja BiH kojoj prijeti Rusija

"Ako su te zemlje sigurnije onda smo i mi sigurniji", kazao je Stoltenberg.
Vijesti / Politika | 29. 11. 2022. u 11:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski rat protiv Ukrajine nije naveo NATO da zaboravi na dalje partnere koji su izloženi agresiji Rusije ili ruskim prijetnjama, kao što su Gruzija, Moldavija i BiH, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u Bukureštu.

Naglasio je da je važno jačanje njihove otpornosti i modernizacija vojnih snaga kako bi mogle bolje da se brane, piše Tanjug.

"Ako su te zemlje sigurnije onda smo i mi sigurniji", kazao je Stoltenberg.

Rekao je kako je "ovo kritično vrijeme po našu sigurnost, ali šaljemo poruku: NATO je tu, budan i spreman da odbrani svaki pedalj svoje teritorije''.

''Kao odgovor na rat u Ukrajini podigli smo spremnost naših trupa. Udvostručili smo naše borbene jedinice s dvije na osam. Prošle nedjelje NATO je provela vježbe u Rumunjskoj u kojoj su sudjelovali zrakoplovi iz Španjolske, Turske, SAD i Francuske. Time smo pokazali kako NATO saveznici surađuju i da su spremni da obrane svaki pedalj zemlje, ali i svoj zračni prostor", kazao je, prenosi Tanjug.

Rekao je da NATO nije dio konflikta u Ukrajini, ali da pruža podršku toj zemlji.

"Ukrajina je nacija koja ima pravo na samoobranu, koje je zapisano i u Povelji UN. Putin se suočava s neuspjehom i odgovara na to sa više brutalnosti. Imamo sve više raketnih napada na civilnu infrastrukturu. To je strašno za Ukrajinu, ali je to teško vrijeme i za nas u Europi, i cijelom svijetu", rekao je Stoltenberg.

Kazao je da svi mi plaćamo cijenu rata Rusije protiv Ukrajine, ali ''mi je plaćamo u novcu, a Ukrajinci krvlju''.

''Ako pustimo Putina da pobijedi svi ćemo platiti veću cijenu, jer tada će lekcije koju bi Putin i ostali autoritarni lideri naučili bila da se isplati koristiti silu. To bi učinilo naš svijet mnogo krhkijim i opasnijim. Zato je u našem interesu da podržimo Ukrajinu", naglasio je.

Kopirati
Drag cursor here to close