Smirivanje tenzija

Žestoka reakcija američkog i britanskog veleposlanstva na prijetnje Kalabuhova BiH

''Nastavit ćemo čvrsto stajati uz Bosnu i Hercegovinu dok preduzima neophodne korake da osigura svoje mjesto u euroatlantskoj zajednici naroda'', navodi se u tweetu.
Vijesti / Politika | 17. 03. 2022. u 17:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Posljednje prijetnje ruskog veleposlanika Bosni i Hercegovini su opasne, neodgovorne i neprihvatljive. Nijedna treća strana nema pravo glasa u sigurnosnim aranžmanima između NATO-a i suverenih zemalja'', navodi Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država na svom Twitter nalogu, kao reakciju na prijetnje koje je ruski veleposlanik u BiH izrekao u intervjuu za FTV koji je emitiran 15. ožujka.

''Nastavit ćemo čvrsto stajati uz Bosnu i Hercegovinu dok preduzima neophodne korake da osigura svoje mjesto u euroatlantskoj zajednici naroda'', navodi se u tweetu.

Ruski veleposlanik Igor Kalabuhov je u intervjuu FTV-u, objavljenom 15. ožujka, na konstataciju voditeljice da je već jednom prijetio BiH ako postane članicom NATO-a, kazao da je to unutarnja stvar svake države.

Na inzistiranje voditeljice FTV-a da odgovori kako bi Moskva reagirala u takvom slučaju, ruski veleposlanik je kazao da to nije direktna prijetnja, ali da bi se tada reagiralo na način da se “analizira geopolitička situacija”.

''Mislim da je nerealno da BiH postane članicom NATO-a, vidimo da nema konsenzusa'', naglasio je Kalabuhov.

Rusko veleposlanstvo u BiH je 18. ožujka 2021. poručila da će “u slučaju praktičnog zbližavanja Bosne i Hercegovine i NATO-a, naša zemlja morati reagirati na ovaj neprijateljski korak”.

"Svima je jasno da je ruski rat u Ukrajini nezakonit i da predstavlja kršenje međunarodnog zakona. Posljednje prijetnje ruskog veleposlanika su neodgovorne i opasne. NATO put Bosne i Hercegovine je odluka koju donosi isključivo BiH i koji god put da odabere, BiH može računati na podršku Ujedinjenog Kraljevstva. Pozivamo Veleposlanstvo Rusije da bude svjesno sjećanja, ožiljaka i posljedica nedavnog oružanog sukoba ovdje u BiH i suzdrži se od prijetnji i dezinformacija'', navodi britansko veleposlanstvo.

 

Kopirati
Drag cursor here to close