PIC

Rusija traži da se ponište odluke visokog predstavnika

Visoki predstavnik je obznanio da je "obustavio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti".
Vijesti / Politika | 13. 04. 2022. u 10:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo Ruske Federacije u BiH zatražila je od partnera iz Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) da ponište odluku Christiana Schmidta da obustavi Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti, naglašavajući da su njegovi potezi nelegitimni.

"Ukoliko pojedini članovi UO PIC-a nastave popuštati samovolji Christiana Schmidta, posebno ako se sankcije koriste protiv legalno izabranih političara u BiH, onda će sva odgovornost za moguću destabilizaciju u BiH pasti na predstavnike međunarodne zajednice", upozorava se u priopćenju ruskog veleposlanstva objavljenom na Facebooku.

Pozvali sve političke snage u BiH da pokažu realizam i odmah krenu u direktan dijalog, bez vanjskog posredovanja kako bi se što prije došlo do kompromisnih rješenja o aktuelnim unutrašnjim političkim pitanjima, formirala i jačala atmosfera suglasnosti i pomirenja.

"Samo to, u sadašnjoj kompliciranoj situaciji, može stvoriti uvjete za osiguranje stabilnosti i sigurnosti u BiH", ističe se.

Veleposlanstvo je potvrdilo principijelan stav Rusije da se njemački državljanin Christian Schmidt bez suglasnosti Vijeća sigurnosti UN ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH, zbog čega nema ovlasti u smislu Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, a sve njegove odluke su nelegitimne.

Naime, visoki predstavnik je obznanio da je "obustavio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti".

Inače, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 10. veljače Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović objavila je 7. travnja ukaz o proglašavanju ovog zakona koji bi 14. travnja trebao stupiti na snagu.

Kopirati
Drag cursor here to close