Zagreb

Rusija podržava Hrvatsku po pitanju BiH

Lavrov je kazao kako se slaže s hrvatskom stavom, kada je riječ o reformi izbornog sustava u BiH, kako svaki narod treba moći izabrati svog legalnog predstavnika u organima vlasti, uključujući Predsjedništvo BiH.
Vijesti / Politika | 16. 12. 2020. u 13:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj, a na sastanku su razgovarali o situaciji u BiH.

''Imamo jedinstven stav po pitanju Bosne i Hercegovine da je potrebno striktno poštivanje Daytonskog sporazuma i njegovih temelja koji se tiču jednakopravnosti i konstitutivnosti sva tri naroda te dva entiteta. Razgovarali smo i o stanju na Kosovu gdje je potrebna provedba Rezolucije UN-a  te potrebi da Priština ispuni obvezu stvaranja srpskih općina na sjeveru Kosova'', kazao je Lavrov.

Lavrov je kazao kako se slaže s hrvatskom stavom, kada je riječ o reformi izbornog sustava u BiH, kako svaki narod treba moći izabrati svog legalnog predstavnika u organima vlasti, uključujući Predsjedništvo BiH.

''Stoga smatramo da je potrebna reforma izbornog zakona. Nemamo potrebu suprotstavljati se da neka zemlja uđe u neki savez, pa je naš stav o BiH i njenom članstvu u NATO-u isti. BiH je neovisna zemlja, unatoč tome što u njoj još uvijek postoji vanjski protektorat u obliku visokog predstavnika, što smatram anakronizmom. BiH u skladu sa svojim Ustavom i Daytonskim sporazumom treba sama odlučivati o vanjskopolitičkoj liniji. Svi trebaju poštivati odluke koju BiH donosi a koje su u skladu s Dejtonskim sporazumom, ali treba shvatiti da BiH nema bez poštivanja sva tri naroda. To podrazumijeva i poštivanje stave Republike Srpske o vojnoj neutralnosti'', kazao je Lavrov.

Lavrov je ocijenio kako unatoč problemima u dijalogu Ruske Federacije s Europskom unijom postoji dobar i konstruktivan odnos s Republikom Hrvatskom.

Inače, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić odbacili su kao besmislice tvrdnje da su njih dvojica po nečijem nalogu i sugestijama dan ranije odbili susret s ruskim ministrom vanjskih poslova. 

"Imajući u vidu izjave Lavrova, Dragana Čovića, pa i nekih analitičara i analitičarki... vama za informaciju, odluku sam donio osobno samo ja. Naravno da sam se konzultirao s članovima svog ureda i dan prije. I jedini s kim sam se još konzultirao i razgovarao je Džaferović i onda je zajednički donesena odluka da ne idemo na susret s ministrom Lavrovom", kazao je Komšić novinarima u Sarajevu.

Nakon što su Komšić i Džaferović u utorak otkazali sastanak sa šefom ruske dipomacije tijekom njegova posjeta BiH, i to zbog njegovih izjava kojima dovodi u pitanje moguće članstvo te zemlje u NATO-u te traži ukidanje mandata visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH, Lavrov je naknadno ocijenio kako su njih dvojica.

"Političari koji su donijeli tu odluku vjerojatno ne izražavaju interese većine svojih birača nego vanjskih snaga koje ne samo da nisu zainteresirane za razvoj rusko-bosanskih i rusko-srpskih odnosa, nego ni za to da zemlje zapadnog Balkana ostvare pravo na uzajamno korisnu suradnju sa svim vanjskim partnerima", rekao je Lavrov u Beogradu, kamo je otišao nakon Sarajeva.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je pak za hrvatsku RTL televiziju ustvrdio kako su Komšić i Džaferović postupali po nalogu predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

Kopirati
Drag cursor here to close