Osporavaju legitimitet

Rusi prozvali Schmidta: "Robot koji provodi političke ciljeve Zapada"

U novom reagiranju ruskog veleposlanstva u Sarajevu sugeriraju kako je sve to dio dobro smišljene zapadne urote s ciljem obnove intervencionističke politike u BiH.
Vijesti / Politika | 23. 08. 2021. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska diplomacija nastavila je u ponedjeljak s nastojanjima da ospori legitimitet Christiana Schmidta kao visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH usporedivši ga s "robotom" koji ima zadaću provoditi isključivo političke ciljeve Zapada.

Veleposlanstvo Rusije u BiH na svom je Facebook profilu objavilo dugi komentar neuobičajen u diplomatskoj praksi u kojemu je iznova elaborirano već poznato stajalište Moskve da je konzervativni njemački političar Schmidt nelegalno postavljen za visokog predstavnika.

Schmidta, koji je mandat u BiH preuzeo početkom kolovoza, na tu je dužnost imenovao Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) no uz protivljenje Rusije koja je tražila da se ta diplomatska pozicija ukine a odlučivanje u cijelosti prepusti bosanskohercegovačkim političarima i domaćim tijelima vlasti.

Dayton kao 'paravan'

Rusija je uz potporu Kine pokušala problematizirati izbor Schmida i u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, no za to nije dobila potporu a te su dvije države nakon što im je propala ta strategija objavile kako ne priznaju legitimitet novog visokog predstvanika jer on nije imenovan sukladno uobičajenoj praksi, pa s njim neće ni surađivati.

U novom reagiranju ruskog veleposlanstva u Sarajevu sugeriraju kako je sve to dio dobro smišljene zapadne urote s ciljem obnove intervencionističke politike u BiH.

"Dosljedno ističemo da su se visoki predstavnik i njegov ured odvojili od daytonske agende, da se daytonski instrumentarij koristi kao 'paravan' za provedbu sebične geopolitičke agende koja ne odražava težnje čitavog bosanskohercegovačkog društva. Zato se OHR pretvorio u 'robota' koji je odavno izgubio daytonsku ulogu strpljivog posrednika u procesu stabilizacije", stoji u komentaru u kojemu se imenovanje Schmitda uspoređuje sa "specijalnom operacijom".

Rusi su se zbog svog inzistiranja na zatvaranju OHR-a bez postizanja potrebne samoodrživosti BiH našli na meti kritika čija je poruka bila da time ovu zemlju pokušavaju destabilizirati, prenosi Hina. 

Dijele Dodikovo mišljenje

Sada su iskoristili priliku kako bi takve kritike odbacili te plasirali tezu kako je zapravo Zapad taj koji destabilizira BiH, posebice zbog odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka koji je potkraj srpnja nametnuo zakon o zabrani nijekanja ratnih zločina.

"Upravo najnoviji primjer svojevoljne izmjene kaznenog zakonodavstva (BiH) jasno pokazuje tko destabilizira situaciju, pritom ne samo u BiH, već i daleko izvan njenih granica. Zapravo, destabilizacijom se bavi onaj tko grubo krši međunarodno pravo i Daytonski sporazum, izravno ili neizravno", naveli su iz ruskog veleposlanstva uz poruku kako oni zapravo nisu protiv Christiana Schmidta jer cijene njegovu političku težinu, znanje i iskustvo no ne prihvaćaju ga u ulozi visokog predstavnika.

Istu argumentaciju kao i Rusi koriste i političari iz reda bosanskih Srba. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je najavio kako će se sa Schmidtom možda sastati no tretirat će ga isključivo kao bivšeg njemačkog ministra poljoprivrede, odnosno bivšeg zastupnika u Bundestagu.

Zbog Inzkove odluke da nametne zakon o zabrani nijekanja ratnih zločina političari iz reda bosanskih Srba i dalje ne sudjeluju u radu najviših tijela državne vlasti u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close