Federalna ''paljba''

RS šalje izvještaj, svi odmahuju

U izvještaju kojeg potpisuje Vlada RS-a, visoki predstavnik i SDA optuženi su da narušavaju Dayton i europske integracije BiH.
Vijesti / Politika | 01. 11. 2019. u 08:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sljedećeg tjedna u Vijeću sigurnosti UN-a visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko podnijet će izvještaj o situaciji u našoj zemlji. Kako navodi Federalna televizija, sadržaj Inzkovog obraćanja još nije poznat. S druge strane, poznat je sadržaj izvještaja koji je Vlada RS-a poslala Vijeću sigurnosti UN-a u kojem su kao glavni krivci za situaciju u BiH navedeni visoki predstavnik i SDA.

U izvještaju kojeg potpisuje Vlada RS-a, visoki predstavnik i SDA optuženi su da narušavaju Dayton i europske integracije BiH.

''Nažalost, prisustvo visokog predstavnika koji prisvaja diktatorska ovlaštenja i blokada formiranja vlasti od strane SDA ometaju napredak BiH ka članstvu u EU. Međutim, Republika Srpska ne sumnja da će, kada ove prepreke budu uklonjene, BiH moći da ispuni kriterije za članstvo u EU, uz poštovanje dejtonskog okvira'', navedeno je, između ostalog, u pismu Vlade RS-a.

Komentara međunarodne zajednice na optužbe iz RS-a nema, a Federalna televizija navodi kako je ''razlog, prema svemu sudeći, u tome što izvještaj ne shvaćaju relevantnim''.

''Izvještaj visokog predstavnika Ujedinjenim narodima je jedini koji se podnosi na osnovu Općeg okvirnog sporazuma za mir i rezolucija Vijeća sigurnost UN-a'', navode iz OHR-a.

Iz Veleposlanstva SAD-a u BiH rekli su kako ne vide svrhu komentiranja korespondencije Republike Srpske i Vijeća sigurnosti UN-a.

''Izvještaj visokog predstavnika jedini je službeni izvještaj o napretku BiH koji se podnosi Vijeću sigurnosti UN-a'', poručili su.

Čelnik SDA kaže kako ga ne bi začudilo da nedavno usvojenu deklaraciju ove stranke, koja je ocijenjena ekstremističkom, islamističkom.

''Inzko daje svoj izvještaj, pa RS pošalje svoj alternativni. Ne znam što s tim stvarima kane postići. Mislim da sličan dojam imaju i ljudi u Vijeću sigurnosti'', smatra Bakir Izetbegović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close