Samo lagano

Srpska nije zainteresirana, Dodik najavljuje strpljive mjere

Podsjetio je kako je, prema Ustavu, Vijeće ministara beznačajan organ, pomoćni organ Predsjedništva, a netko je od njega pokušao napraviti vladu BiH.
Vijesti / Politika | 29. 10. 2019. u 15:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas kako je Republika Srpska sve manje zainteresirana da bude formirano Vijeće ministara, jer Srpska bez te institucije može egzistirati.

''Mi u Srpskoj pokazali smo da možemo egzistirati i bez Vijeća ministara i da baš i nije tolika tragedija što ga nema'', istaknuo je Dodik te poručio da oni koji su ovo zakuhali treba i da nose rezultate toga.

''Šta sad? Formirate Vijeće ministara i dobijete ministre ikebane, a tamo su postavljeni svi ljudi na nižim razinama koji bi trebali iznijeti neke poslove, i da mi sada sljedeće dvije godine potrošimo pokušavajući da ispeglamo situaciju - to je besmisleno'', rekao je Dodik za ATV.

Podsjetio je kako je, prema Ustavu, Vijeće ministara beznačajan organ, pomoćni organ Predsjedništva, a netko je od njega pokušao napraviti vladu BiH.

"Mi nismo zainteresirani da BiH ima vladu. Nitko tko sjedi na ovim mjestima ne smije dozvoliti da BiH ima vladu, nego da ima Vijeće ministara, kao pomoćni organ Predsjedništva. I to je ono na što smo mi pristali i na ništa drugo'', naglasio je Dodik, prenijela je Srna.

Prema njegovim riječima, priča o jačanju kapaciteta Vijeća ministara je dio podvale i prevare bonnskih ovlasti na kojima je visoki predstavnik pokušao graditi BiH.

Podsjetio je kako je, još kada su uvedene bonnske ovlasti, tadašnji visoki predstavnik Carlos Westendorp rekao kako je riječ o prevari i nečemu što ide mimo Daytonskog sporazuma.

Dodik je najavio da će Srpska u budućnosti tražiti razgovor sa FBiH o svim nametnutim ovlaštenjima.

''Moramo biti strpljivi, tu nema brzine. Nema olako danih obećanja. Idemo sistematično, najavljujemo - hoćemo da razgovaramo o vojsci, o neizravnim porezima, o sudu i tužiteljstvu, o obavještajnoj službi, o SIPA-i, na novi način i da vidimo što je kome interes ovdje. Ako nećete te razgovore, OK, vratit ćemo se u parlament jednog dana i donijet ćemo neke odluke'', istaknuo je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close