Petković

RS pod zaštitom Rusije i Kine?

Potpredsjednik Narodne skupštine Milan Petković je rekao kako je ovo jedan od najznačajnijih trenutaka i diplomatskih pobjeda Srpske.
Vijesti / Politika | 08. 11. 2021. u 09:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Narodne skupštine Milan Petković izjavio je kako Republika Srpska posljednjih godinu dana ima odlične odnose s Rusijom, a onda i s Kinom.

"Da nije postojala ta diplomatska ofanziva, ali i suradnja Republike Srpske prema ove dvije svjetske sile, sigurno ne bismo dobili takvu zaštitu. Nismo je imali ranije, od rata do posljednjih nekoliko godina. Značajno je da smo svjesni da, osim Srbije, imamo iskrenu podršku Rusije i Kine, što nam daje drugačiju poziciju u međunarodnim odnosima", naglasio je Petković za EuroBlic, prenijela je Srna.

Petković je istaknuo da je ovo jedan od najznačajnijih trenutaka i diplomatskih pobjeda Srpske.

Govoreći o ustavnom i zakonskom osnovu da Republika Srpska povuče suglasnost za formiranje Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, Petković je naveo da su pravnici mišljenja da ta mogućnost postoji.

Prema njegovim riječima, ustavi BiH i Republike Srpske govore koje su nadležnosti Srpske, a koje BiH.

"Nikada Sud BiH, Tužiteljstvo BiH, ni VSTV nisu postali sastavni dio Ustava BiH. Stoga, smatramo da postoji ta mogućnost i da možemo o njoj otvoriti raspravu. Hoće li Republika Srpska donijeti zakone o viškog sudskom i visokom tužiteljskom vijeću Srpske, ostaje da se vidi", kaže Petković za EuroBlic.

Petković je naglasio da se u praksi pokazalo veoma loše to što je formirano zajedničko sudsko i tužiteljsko vijeće, pogotovo što u tome postoje još i odvjetnici.

Dodao je i kako smatra da Christian Schmidt neće donijeti bilo kakvu tešku ni radikalnu odluku, ističući da ranije nije imao legitimitet, a da je sada sporan i njegov legalitet.

"Postavlja se pitanje je li on visoki predstavnik, što mi stalno tvrdimo da nije. To se pokazalo i sjednicom Vijeća sigurnosti UN, gdje prvi put nije dozvoljeno da se iznese izvještaj o radu OHR-a", rekao je Petković.

 

Kopirati
Drag cursor here to close