Vijeće sigurnosti

RS pisala UN-u: Stranci smetaju, Schmidt namjerno izazvao krizu

Drugi dio izvještaja, tiče se brzog napretka BiH k europskim integracijama, koji je višenacionalno rukovodstvo BiH nedavno postiglo…
Vijesti / Politika | 29. 04. 2024. u 14:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Republike Srpske usvojila je Trideset i prvi izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, koji se odnosi na razdoblje listopad 2023. – travanj 2024. godine, a u njemu su, kao i u ranijim izvještajima, iznesena viđenja o ključnim pitanjima i problemima s kojima se suočava BiH, objavile su Nezavisne novine.

Pozdrav Europskom vijeću

U izvještaju se naglašava privrženost Republike Srpske Daytonskom sporazumu, "koji više od 28 godina uspješno čuva mir između tri ranije zaraćena konstitutivna naroda u BiH — Bošnjaka, Srba i Hrvata".

"To uključuje i opredijeljenost za ustavni poredak, kao i suverenitet, teritorijalni integritet BiH. Podrazumijeva i nepokolebljivu posvećenost daljem miru u BiH", navedeno je

Drugi dio izvještaja, tiče se brzog napretka BiH k europskim integracijama, koji je višenacionalno rukovodstvo BiH nedavno postiglo, te se ističu ključni koraci neophodni da bi BiH dalje napredovala na putu ka EU.

Kako se navodi, Republika Srpska pozdravlja odluku Europskog vijeća da prizna ovaj napredak odobravanjem početka pregovora BiH o članstvu u EU i ponavlja svoju snažnu podršku integraciji BiH u EU.

Pored toga, ključna činjenica koja se spominje u ovom dijelu izvještaja je ta da je došlo vrijeme zatvaranja Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH, kao i odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH.

Stranci

"S obzirom da BiH počinje pregovore o pristupanju EU, davno je prošlo vrijeme da se suverenitet i demokratska samouprava vrate BiH zatvaranjem Ureda visokog predstavnika (OHR). Kao što je EU jasno stavila do znanja, prisustvo stranca koji tvrdi – bez ikakvog pravnog osnova – da ima neograničenu despotsku vlast u BiH, suprotno je putu BiH u EU.  Krajnje je vrijeme i da se strani suci u Ustavnom sudu BiH zamijene sucima koji su državljani BiH, što je reforma koju je Europska komisija navela među svojih 14 ključnih prioriteta za integraciju BiH u EU", navodi se u Izvještaju.

Treći dio ovog dokumenta, posvećen je ulozi Christiana Schmidta, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, jer ga nije potvrdio Vijeće sigurnosti UN-a, te njegovim odlukama koje koče put BiH ka EU.

Diktatorske ovlasti

"Republika Srpska ukazuje na napore umirovljenog njemačkog političara  koji tvrdi da je visoki predstavnik, Christiana Schmidta, i njegovih pobornika, da sabotira politički napredak BiH i integraciju u EU. Samo pet dana nakon što je Europsko vijeće odlučio da otvori pristupne pregovore s EU, Schmidt je, namjerno postupajući protiv jasno izraženih primjedbi EU, izdao nezakonitu odluku kojom navodno donosi 114 izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH. Svjestan da su njegova diktatorske ovlasti potpuno nespojiva s europskim putem BiH, i vidjevši da su partneri na vlasti u BiH iz reda različitih naroda dokazali koliko mogu postići, Schmidt je namjerno izazvao političku krizu da poremeti integraciju BiH u EU, koja mu služi kao argument da BiH ne zaslužuje suverenitet niti da njome upravljaju njene demokratske institucije", poručili su iz Vlade Srpske.

Dalje su naveli da "Schmidt progoni građane na osnovu 'zakona' koji je nametnuo, a kojim propisuje kaznu zatvora za javne dužnosnike koji odbiju da se povinuju njegovim nezakonitim dekretima", uz podsjećanje na optužnicu protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, koja ima za cilj njegovo svrgavanje.

Izvještaj se, navode Nezavisne novine, bavi činjenicom da određene zemlje, u suprotnosti s deklariranom podrškom težnjama BiH da uđe u EU, potkopavaju političku stabilnost BiH i sabotiraju njenu integraciju u EU kroz stalno uplitanje u unutarnje stvari BiH.

"Svi primjeri uplitanja u unutarnje stvari BiH destruktivni su za buduće izglede BiH za članstvo u EU i uspjeh kao države", zaključili su iz Vlade Srpske.

Izvještaj je u ime Republike Srpske uputio predsjednik Vlade Republike Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close