Na posebnoj sjednici

NSRS usvojila Izborni zakon RS

Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o radu definirano je da poslodavac može u gotovom novcu isplatiti radnicima plaću i druga osobna primanja.
Vijesti / Flash | 19. 04. 2024. u 08:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodna skupština entiteta RS iza ponoći na 13. posebnoj sjednici usvojila Izborni zakon RS – prijedlog narodnih zastupnika. Za izborni zakon je glasao 51 zastupnik, 11 je bilo protiv, a četiri uzdržana.

Usvojen je i Zakon o dopunama Zakona o radu – po hitnom postupku, uz prihvaćen amandman Vlade RS.

Plaća u gotovini

Narodni zastupnici usvojili su i Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi RS – prijedlog narodnih zastupnika, kao i Zakon o imunitetu RS – prijedlog narodnih zastupnika.

Usvojen je i Zaključni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine i zaključke u vezi sa tim izvještajem, kao i Odluku o sastavu izaslanstva Narodne skupštine RS u Parlamentarnom forumu Republika Srbija - RS, navodi se u priopćenju iz Odsjeka za odnose s javnošću NRRS.

Za Izborni zakon glasao je 51 zastupnik, 11 je bilo protiv, a četiri suzdržana. Na posebnoj sjednici, dva sata iza ponoći, usvojen je Zakon o imunitetu RS, Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi RS i Zakon o dopunama Zakona o radu - po hitnom postupku, uz prihvaćen amandman Vlade RS.

Osuda OSCE-a

Predsjedavajući OSCE-a, ministar vanjskih i europskih poslova i trgovine Malte Ian Borg i generalna tajnica OSCE-a Helga Maria Schmid osudili su odluke Narodne skupštine Republike Srpske na jednostranom prenosu nadležnosti sa države na entitet razine sa ciljem stvaranja paralelnog izbornog sustava unutar entiteta.

''Ove radnje su protiv ustavnog poretka Bosne i Hercegovine uspostavljanjem paralelnih struktura koje narušavaju ukupnu sigurnost i stabilnost zemlje. OSCE ponovo potvrđuje svoju snažnu podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu Bosne i Hercegovine'', navodi se u njihovom priopćenju.

Kako naglašavaju, takvi koraci potkopavaju dostignuća postignuta u smislu ključnih reformi i ugrožavaju nedavni napredak u zemlji. Retorika i akcije koje izazivaju podjele ugrožavaju stabilnost i štete demokratskim pravima građana.

OSCE apelira na Narodnu skupštinu Republike Srpske da povuče Izborni zakon usvojen 18. travnja i poziva sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da rade konstruktivno na razini državnih institucija uz fokusiranje na unapređenje neophodnih reformi u interesu svih građana.

Kopirati
Drag cursor here to close