Sastanak s PIC-om

Dodik poslao poruku Trojki

''Njihov beg pod međunarodne skute neće proći kako su zamislili…'', napisao je Dodik.
Vijesti / Politika | 25. 04. 2024. u 14:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je jedini cilj, kako ističe, ''besmislenog sastančenja'' Trojke s veleposlanicima zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), ''skidanje odgovornosti s donošenja odluka koje su potrebne za opstanak BiH''.

''Njihov beg pod međunarodne skute neće proći kako su zamislili. Ako je njihovo trajno opredjeljenje da, kako kažu, uz međunarodni angažman izađu iz trenutne krize, onda s Republikom Srpskom i predstavnicima institucija nemaju šta pričati, a sa PIC-om mogu samo da dogovaraju kako da definitivno izađu iz daytonske BiH jer su svojim jednostranim akcijama pokazali da su se već upustili u te procese", napisao je Dodik na platformi X.

Poručio je da, ako žele da daytonska BiH preživi, onda će se vratiti u ustavne okvire i institucije u kojima nema mjesta za strane predstavnike.

"Mogu oni da izvode šta hoće, ali ne i do kad hoće. Međunarodni intervencionizam donio je toliko zla svim narodima koji žive na ovom prostoru i Republika Srpska neće dozvoliti da se vratimo u vremena kada su strane kabadahije diktirale kako ćemo da živimo", poručio je Dodik.

Naveo je i da ovo nije ona BiH po kojoj su vršljali i nije ono vrijeme kada se moglo raditi ovo što, kako kaže, lažljivi Schmidt (Christian, visoki predstavnik u BiH, op.ur.) danas pokušava da radi.

"Svi to znaju. Neki još šute na tu činjenicu, ali pitanje je kada će i oni početi da se oglašavaju. Republika Srpska odgovorno vodi svoje politike i ide svojim putem", naveo je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close